АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ОТКУПИ ПОРТРЕТ И ЦЕННИ ПРЕДМЕТИ НА КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I БАТЕНБЕРГ

Александър I Батенберг
29.01.2019 / 10:05

България, чрез министъра на културата Боил Банов, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена.

От министерството на културата съобщават, че на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов се дължи тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително.

Предметите са най-известният оригинален портрет на Княза от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

Тази година се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България. Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението на България от османско иго. Той управлява България от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г.

Портретът е от 1881 г. и представя българския княз в цял ръст с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорско кълбо. Платното е с размери 157 на 100 см и е рисувано с маслени бои от художника Карл Дилиц.

Сред останалите предмети е сребърен поднос с размери 76,5 на 48 см, който е подарен от русенската общност при посрещането на княз Александър I Батенберг в града. Подносът е с дървена основа, а изработката му - сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през 19 век. В центъра на таблата има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение - "На Негово Височество Александър Първи Княз на българите от жителите на г. Русе". На подноса са изписани също месец и година - юни 1879 година. Това е времето, когато той пристига в Русе.

На търга беше предложен и сребърен поднос филигран с размери 43,5 на 35,5 см, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица, а в четирите му края има медальони с лъвове, както и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано "В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.". Подносът е с размери 76 на 48 см.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев