АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕР НА „ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ“ БЕ РАНЕН В ОКОТО ОТ ПОЛИЦАЙ

Жером Родригес
28.01.2019 / 19:19

Един от лидерите на социалното движение "жълтите жилетки" беше ранен сериозно в областта на окото от гумен куршум. Патронът е бил изстрелян от полицай по време на протестите през уикенда. До момента се съобщава за над 10 подобни случая, някои с тежки последици, което подхрани съмненията на протестиращите, че полицаите действат умишлено.

Гуменият куршум улучил активиста на "жълтите жилетки" Жером Родригес при протест в района на Площада на Републиката в центъра на Париж. Медицински екипи веднага дошли на мястото и оказали първа помощ на ранения, след което го превозили до болница. До две седмици ще стане ясно дали ще може да вижда, обясни той пред медиите.

„Обявявам стачка на 5 февруари, за да нанесем удар върху френската икономика и удар върху нашите шефове - приятелите на Макрон. Нека после те да му се оплакват”, обяви Жером Родригес.

Около 80 хиляди полицаи са били ангажирани из цялата страна за справяне и потушаване на с протестите на "жълтите жилетки". Въпреки опитите на президента за диалог с представители на местните власти и протестиращи, недоволството не стихва вече 12-та седмица.

Въвеждането на оръжията с гумени куршуми от нов тип в полицията предизвикаха гневни обществени коментари. Към екипировката на силите на реда в събота за пръв път бяха добавени и камери, които да следят действията им при потушаване на безредици.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев