АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВ. СИНОД ПОСТАВЯ ВЪПРОСА ЗА РАЗКОЛНИЧЕСКАТА УКРАИНСКА ЦЪРКВА В СПЕЦИАЛНА КОМИСИЯ

Св. Синод
28.01.2019 / 11:11

На своето редовно заседание Св. Синод на БПЦ не разгледа въпроса за разколническата украинска църква, която наскоро получи томос от Вселенския патриарх Вартоломей под името "Светейша църква на Украйна", научи "Гласове". Според отлично информирани източници Видинският митрополит Даниил е пожелал да запознае високопреосвещените митрополити с позицията на седмина архиереи по съдбовния за Светото православие казус.

В своето писмо Сливенският митрополит Йаникий, Ловчанският Гавриил, Варненският и Великопреславски Йоан, Неврокопският Серафим, Западноевропейският Антоний, Врачанският Григорий и Видинският Даниил настоявали БПЦ да защити каноничната Украинска православна църква-Московска патриаршия, като неразделна част от диоцеза на Руската православна църква. Седмината митрополити предложили този въпрос да бъде включен в дневния ред на заседанието.

Според източниците на "Гласове" четирима митрополити - Пловдивският Николай, Доростолският Амвросий, Русенският Наум и Старозагорският Киприян предложили този въпрос да бъде разгледан в специална комисия под председателството на митрополит Киприян.

Запознати с църковните дела твърдят, че тази комисия изобщо не се е събирала до момента. Въпреки инсинуациите в някои медии, нито Светейшият патриарх Неофит, нито Йосиф - митрополит на САЩ, Канада и Австралия са се противопоставили на предложението на седмината архиереи. В крайна сметка, не се е стигнало до гласуване за включването на украинския казус в дневния ред.

Вещи в синодалните дела коментираха, че повечето митрополити защитават каноничната УПЦ-МП.

http://www.glasove.com/categories/novini/news/sv-sinod-postavya-vyprosa-za-razkolnicheskata-ukrainska-cyrkva-v-specialna-komisiya

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев