АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГРАЖДАНСКИ ПАТРУЛИ ПАЗЯТ МЕДИЦИТЕ ОТ СПЕШНА ПОМОЩ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Спешна помощ
28.01.2019 / 11:03

Граждански патрули започнаха да дават дежурства в Спешна помощ в Горна Оряховица, за да предотвратят агресията срещу тях. Напрежението ескалира в последната седмица, а филиалът е единственият в страната, където граждани се организираха, за да помагат в охраната на спешните медици, съобщава БНР.

Нощното дежурство с първия граждански патрул в Спешния център в Горна Оряховица мина сравнително спокойно. Медиците споделят, че се чувстват по-спокойни с гражданските патрули. Те настояват за среща със здравния министър Кирил Ананиев и искат ефективни мерки за защита срещу агресията.

Близо половината от спешните медици вече подадоха едномесечни предизвестия за напускане, което поставя под риск медицинското обслужване на 80 хил. жители от няколко общини.

Общо 26 са подадените молби за напускане, каза за БНР д-р Валентина Хаджирадева - директор на Центъра за спешна помощ - Велико Търново. Не бива да се допуска филиалът да спира работа, тъй като отговаря за най-гъсто населения район в областта, допълни тя.

Предстои среща на медиците с полицията във Велико Търново. Въвеждането на паник-бутони в линейките е „предвидено за в бъдеще“. Във Велико Търново също има агресия спрямо медици, отчете д-р Хаджирадева .

„В обществото, като цяло, расте агресията и чувството за безнаказаност сред определени групи от населението. Лечебните заведения са най-леснодостъпните, безплатни и всеки има право да ги посети. Чувството за безнаказаност се създава от това, че, ползвайки тази услуга, непрекъснато можеш да надяваш вербална агресия и дори да се посяга срещу персонала“, каза още д-р Валентина Хаджирадева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев