АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГРЪЦКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОТЛОЖИ ЗА УТРЕ ГЛАСУВАНЕТО НА ПРЕСПАНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ

„Не на споразумението Ципрас - Заев“ пише на голям плакат, разпънат от активисти на гръцката компартия на Акропола, докато в парламента в Атина обсъждат Преспанското споразумение. Снимка: БТА
24.01.2019 / 17:59

Планираното за късно тази вечер гласуване в гръцкия парламент за предложената от правителството на Алексис Ципрас ратификация на Преспанското споразумение за новото име на Република Македония е отложено за утре, предаде Франс прес. Вероятно утре вотът ще започне в 14,30 ч. Причината за отлагането, според държавната телевизия ЕРТ, е големият брой депутати, които са заявили желание да вземат отношение от парламентарната трибуна. Според електронното издание на вестник "Катимерини" е предвидено днешните дебати да продължат до 1,30 ч. през нощта и да бъдат подновени сутринта.

Очаква се договорът да бъде ратифициран с минимално мнозинство, тъй като се ползва със слаба политическа, а и обществена подкрепа в южната ни съседка.

За днес има планирани протести – и в Солун от 18 часа, и в Атина от 19 часа. По-рано през деня фермери от Серес, които също са против споразумението от Преспа, се опитаха да блокират границата с България, но не успяха.

Напрежението в гръцкия парламент е много високо, като дебатите продължават с такава страст, че от опозицията се изказват всички депутати. Всичко това е насочено не толкова към управляващата партия СИРИЗА, тъй като това е политиката на правителството, а по-скоро към независимите депутати, които дадоха вот на доверие на кабинета на премиера Алексис Ципрас и които вероятно днес ще ратифицират договора от Преспа.

За тази вечер не се очакват изненади от трибуната на парламента, но гневът на гърците остава. Те протестират по площадите, защото искат референдум, който обаче гръцкият премиер категорично отказа, тъй като проучвания на общественото мнение показват, че 70% от гърците са против името Северна Македония. А това няма да реши спора, а ще "върне колелото" 27 години назад.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев