АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: СПАЗИХМЕ ОБЕЩАНИЯТА КЪМ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, СЕГА СЕ ФОКУСИРАМЕ ВЪРХУ РЕФОРМАТА В ТЕЛК

 Премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерски съвет с представители на майките на деца с увреждания. В срещата участваха министрите Бисер Петков, Кирил Ананиев и Младен Маринов
24.01.2019 / 14:31

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерски съвет с представители на майките на деца с увреждания. В срещата участваха министрите Бисер Петков, Кирил Ананиев и Младен Маринов.

„Спазихме обещанията си за осигуряването на допълнителен ресурс за по-добър живот на българите с увреждания. Продължаваме диалога по темата, а сега се фокусираме върху реформата в ТЕЛК“. Това каза днес премиерът Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с представители на майките на деца с увреждания от Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“, съобщи правителствената пресслужба.

Водещ акцент в разговорите бе реформата в ТЕЛК с цел средствата за системата да отиват наистина за нуждаещите се българи, а чрез строг контрол да бъдат прекратени злоупотребите и течовете от пенсионно-осигурителната система.

Борисов подчерта, че компетентните органи ще прилагат цялата строгост на закона при нарушаването му, защото това означава още повече финансови средства за реално нуждаещите се.

Вера Иванова от иницативата "Системата ни убива" обясни след срещата: "Това, за което ние настояваме още от първия национален протест, е за електронна карта, електронна рецепта, електронна национална система, която да ограничи по някакъв начин тези фалшиви ТЕЛК-ове. Имаме уверението и работим заедно с министъра на здравеопазването, че тези неща ще се случат."

Има открити нарушения, но резултати от проверките ще бъдат съобщени в началото на февруари, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев: "Има открити нарушения! В момента анализираме порочните практики, които са използвани. На четвърти февруари сме поканили нашите приятели и колеги да съобщим анализите, изводите от тези проверки и да набележим такива мерки, че да се преустановят тези порочки практики".

Майките от „Системата ни убива“ връчиха на премиера писмо, в което му благодарят за спазения ангажимент да инициира проверки за документни престъпления, отнасящи се за инвалидни пенсии. „Оставаме в готовност за съвместна работа по разрешаване на проблемите, касаещи правата на хората с увреждания и в частност неефективната и морално остаряла методика за ТЕЛК“, се отбелязва в писмото.

Тема на дискусията бе и изпълнението на Плана за действие по приемането на законодателство за хората с увреждания. Чрез заложените в него мерки държавата гарантира по-добра подкрепа, съобразена с индивидуалните потребности на българи в неравностойно положение.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев