АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: СЪРБИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИГРАЯТ ДВОЙНАТА ИГРА ОТ ВРЕМЕТО НА ТИТО

Велизар Енчев
18.01.2019 / 14:06

Сърбия продължава да играе двойната геополитическа игра от времето на Тито, като си партнира и със Запада, и с Русия. Това заяви в предаването „Хоризонт за вас“ политикът и журналист Велизар Енчев, който коментира вчерашната визита на руският президент Владимир Путин в Белград.

„Не бих нарекъл Сърбия твърд съюзник на Русия на Балканите. Предвид официално заявеното намерение на Сърбия да стане член на ЕС. Тя играе старата двойна игра от времето на Йосип Броз Тито. В много отношения тя е прагматична и полезна, за този, който я играе. Тя е следната – приемане на западни инвестиции и същевременно много сериозно суровинно и икономическо обвързване със СССР“, смята Енчев.

„Успяваха да смучат и от вимето на Запада, и от това на Русия“, допълни националистът.

Според него, Путин е отишъл в Белград, за да подкрепи сръбския си колега Александър Вучич, предвид вътрешнополитическите му проблеми – протестите срещу управлението му и спекулациите за предсрочни избори през 2019-а.

Наред с това руският президент затвърди икономическото присъствие на страната си в Сърбия, допълни Енчев. Той изтъкна факта, че цялата газопреносна мрежа на западната ни съседка ще се управлява от руската „Газпромнефт“.

Заявките, че разклонението на газопровода „Турски поток“ в крайна сметка ще мине през Сърбия обаче не означават нищо, преди България да получи позволение за тръбата от Европейската комисия, каза още Велизар Енчев.

„Трябва да се признае на сърбите, че поставят на първо място националната чест, а на второ място прагматизма“, каза още журналистът и изтъкна, че именно това обаче е довело до разпада на бивша Югославия. Според него в крайна сметка босненската Република Сръбска ще се обедини със Сърбия, а Косово ще стане част от Албания.

Относно посещението на Путин, Енчев обобщи: „Посещението е в пропаганден план много успешно. В икономически план също – ще има инвестиции от 1 милиард и 400 милиона долара в сръбската газопреносна мрежа, около 300 млн. долара в сръбската железница. Като се включат и китайските инвестиции, в пътната инфраструктура ще се инвестират 2 милиарда долара".

“Сърбите са царе на двойните геополитически игри, а ние сме царе на раболепието. Ние, при членство в ЕС и НАТО, не успяхме да се договорим с Македония, а признахме измислените в Белград македонски език и история“, смята Енчев, който изтъкна още, че външният дълг на Сърбия е по-малък от нашия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев