АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕРА ИВАНОВА: НЯМА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА С ТЕЛК КАТО НАШИЯ

"Системата ни убива"
18.01.2019 / 09:38

„Това е страшно закъсняла реформа. Все от някъде трябва да се започне“, каза пред БНР Вера Иванова от "Системата ни убива". По думите ѝ Законът за социалните услуги, който днес влиза на първо четене в парламента, е много важен. Голям проблем за хората с увреждания е месечната грижа. Този въпрос сега ще бъде уреден частично, подчерта Иванова в предаването „Преди всички“ и обясни: „Когато този, който се грижи за човек с увреждане, се разболее или по някакъв начин е в невъзможност да се грижи за болния – какво става с този човек или с това дете? В момента няма никаква алтернатива и това е огромен проблем. Има хора, които отлагат операции или влизане в болница само заради това, че няма място, където може да се остави човек с увреждане за дни, седмица или колкото е необходимо, или да дойде друг човек да го гледа“.

Вера Иванова посочи, че в момента има работни групи в министерствата на здравеопазването и на труда и социалната политика по методологията на законите за личната помощ и за хората с увреждания. Ако променят нещо от методологията, то и законът може да се промени, предупреди тя. По думите й все още не се усеща ефектът от тези закони:

„От февруари ще започне да се усеща новата финансова подкрепа. А самата промяна – след 1 април. От 1 април хората с увреждания ще могат да подават заявления за индивидуална оценка на всеки според потребностите“.

Оценката на ТЕЛК трябва да се промени, категорична бе още Иванова и добави: „1% разлика в оценката на ТЕЛК, може да бъде до 450 лв. ощетение за някое дете. Това трябва да се промени - да не зависи нищо от самите проценти на ТЕЛК. Няма държава в Европа с ТЕЛК като нашия“.

Като друг основен проблем Иванова посочи липсата на контрол в системата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев