АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИПРАС ОЦЕЛЯ – ПОЛУЧИ ВОТ НА ДОВЕРИЕ

Ципрас по време на речта си в парламента преди вота на доверие
17.01.2019 / 08:12

Гръцкият парламент гласува вот на доверие на кабинета на премиера Алексис Ципрас. Правителството получи необходимите 151 гласа от 300 членния парламент. То беше подкрепено от 145 депутати от СИРИЗА и шестима независими народни представители. Против гласуваха 148 депутати от опозицията.

Мандатът на правителството на Алексис Ципрас изтича през октомври тази година, а с полученият вот на доверие то се отдалечава от риска от извънредни парламентарни избори.

Дебатите по вота преминаха в пълна конфронтация между Алексис Ципрас и лидерите на опозиционните партии. Премиерът, който получи вот на доверие, призова парламента да подкрепи правителството, за да продължи „политиката за стабилност и икономически напредък на страната".

Приоритет на правителството е ратифициране на договора от Преспа, който още следващата седмица влиза за обсъждане и гласуване. От опозицията обаче, планират да блокират договора със Скопие още на ниво парламентарна комисия. Аргументите са ,че според проучвания на общественото мнение, 70% от гърците не са съгласни с името Северна Македония.

Очаква се до дни да се извършат промени в състава на Министреския съвет след оттеглянето на заместник-министри от квотата на националистите от "Независими гърци“, които напуснаха коалицията.

Именно в знак на протест срещу договора, министърът на отбраната Панос Каменос подаде оставка. Toй призова Преспанското споразумение да бъде гласувано на референдум от гърците.

„Принудени сме да гласуваме против правителството, което създадохме и което подкрепяхме с почтеност, яснота и отговорност. Господин премиер, моля Ви в името на тези четири години на честно сътрудничество да поставите въпроса за Договора от Преспа пред гръцкия народ под формата на референдум“, заяви преди вота на доверие Панос Каменос, който е лидер на националистите от "Независими гърци" - по-малкият коалиционен партньор на управляващата СИРИЗА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев