АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДО 20% ПО-ВИСОКИ СМЕТКИ ЗА ТОК И ПАРНО ЗАРАДИ СТУДА

проф. Атанас Тасев
15.01.2019 / 13:06

Този месец може да очакваме от 15 до 20% по-високи сметки за парно и ток. Разбира се това е индивидуално, всеки консумира различно. Но средно това е оценката на енергийните дружества. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в студиото на Нова телевизия и цитиран от dnes.dir.bg.

Той обясни още, че само с 1 градус по-ниски температури увеличават средното потреблението на енергия с 3%.

"Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия, което потребяваме. Това е очаквано всяка година", заяви проф. Тасев. Той определи като "добра новина" факта, че от 1 януари не бяха повишени цените на електричеството и на парното отопление от КЕВР.

"Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа енергия, ще рефлектират много лошо върху цената за бита. Очаквам сериозно увеличение", заяви Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

"Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо 3 пъти, тоест превишихме някои от съседните борси с близо 40% като цена. Това е предпоставка за увеличаване на цената за бита", обясни Божков.

"Вторият фактор е, че в началото на миналата година беше променен начина за определяне на балансиращата енергия. Тя вече също зависи от цената на свободния пазар", поясни Божков. "Третият фактор са технологичните разходи. Разпределителните дружества купуват на цена на свободен пазар и имат право и вероятно ще искат да бъдат компенсирани спрямо прогнозните цени", смята той.

Източник: dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев