АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРАЙ НА ГРАТИСНИЯ ПЕРИОД БЕЗ ГЛОБИ ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИТЕ С Е-ВИНЕТКИТЕ

Е-винетки
15.01.2019 / 09:10

Днес изтича гратисният период без глоби на пътя заради проблемите с електронните винетки.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова предупреди, че на много места в страната се продават електронни винетки и всички трябва да са изрядни на пътя: "Около 6000 са точките в държавата вече, от които могат да бъдат закупени електронни винетки без безкрайните възможности на електронното пространство. Имам предвид мобилните приложения на А 1 и на "BG TOLL", двата сайта "vinetki.bg" и "bgtoll.bg". Няма причина някой да се движи по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса".

Пред БНР председателят на Управителния съвет на Българското обединение на шофьорите Христо Радков коментира, че санкциите са над 300 лева и призова водачите да бъдат изрядни.

"Министър Аврамова каза, че дават гратисен период, заедно с тогавашния шеф на АПИ, но ние никъде не видяхме документ. Тази договорка няма да издържи в съда. За да бъдат отстранени проблемите, трябва да бъдат поставени на всички ГКПП и на всички големи пътни артерии машини, от които да се закупят винетните стикери. Доколкото знаем, все още не ги няма навсякъде, което значи, че пак някъде ще има вероятност водачът да бъде поставен в невъзможност да заплати винетния стикер. Съответно, после пак ще бъдем виновни шофьорите. Всичко трябваше да е готово още на 1 януари", коментира Радков.

Той изтъкна в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че съществува възможност за манипулация на системата за конвертиране на винетките: „Ако аз снимам винетния стикер на вашия автомобил до 3,5 тона и го конвертирам на трето лице през сайта, то вие, когато излезете на пътя, ще бъдете снимана от камерата, че нямате, към този момент, валиден винетен стикер“.

Дежурният телефон на сайта пък работи само от понеделник до петък между 9 и 18 ч., предупреди Радков, който коментира и подадените оставки в АПИ: „Шефът на тол системата, г-н Антонов, беше назначен малко по-малко от месец преди това. Не беше човек, който реално е виновен. Оставката на г-н Глосов може би има отношение повече към анекса, който излезе в медиите, че е подписан септември месец и на фирмата-изпълнител са спестени много разходи - примерно рамките на пътя са намалени от 320 на 200, спестено е полагането на 200 километра оптичен кабел, но без всички тези неща да променят крайната стойност на целия проект. Тези оставки може би бяха за нещо друго“.

В право на отговор бившият шеф на АПИ Светослав Глосов определи казаното от Радков като „неистини и теоретични разработки“: „Имаше 2-3 дена сътресения, но в момента над 4500 са точките, в които може да си купи човек както на самообслужване, така и от кеш заплащане, да не говорим за мобилни приложения и за интернет приложения по сайтовете“.

Относно конвертирането на винетките, той коментира, че в закона е записано изрично, че конвертирането не е задължително. Глосов нарече „абсолютна глупост“ хипотезата на Радков за възможно конвертиране на хартиена винетка към друг автомобил:

„В закона е записано, че книжната винетка трябва да бъде на вашето стъкло до изтичане на нейния срок. Няма как това нещо да се случи“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев