АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕНСКИ ХУДОЖНИЦИ С ИЗЛОЖБА В БЕРЛИН

Снимка Личен архив
14.01.2019 / 23:08

Първата изложба на български художници в Германия за 2019 година е вече факт. Тя бе официално открита днес в Берлин. Изложбата представя творби на деветима сливенски автори: Димитрина Дойчинова, Мариана Янкова, Петър Пецин, Румен Спасов, Радослав Николов, Изабела Банкова, Иван Канев, Мария Митева и Димитър Кавръков.

Това е четвърта по ред изява на сливенските творци в Германия. Организирана е от Диана Бързева, която от години живее в Берлин. Благодарение на добрите ѝ контакти с германските културни институции и творчески кръгове, картините на сливенските художници получават подобаваща експозиционна площ в една от залите на Културния дом в Шпандау в германската столица.

Първата от серията сливенски изложби във Федералната република бе по покана на Културен център ТРЕС в Шонебек, старинен град на 16 километра от Магдебург. Тя бе открита на 8 септември, в присъствието на местната власт, журналисти и културната общност на града. „Навсякъде приемът бе изключително радушен”, изтъкна сливенската художничка Димитрина Дойчинова, един от основните организатори на културния обмен.

Тя разказа, че нашите творци са имали възможност да демонстрират на живо своя талант, да посетят ателиетата на свои колеги, както и да проведат едночасова среща с кметския екип на Шонебек.

Месец по-късно - на 8 октомври, сливенски творци откриха две паралелни изложби – в градчето Барби и в Магдебург. В Барби, освен да покажат своите творби, те имаха възможност да проведат майсторски клас с гимназисти от първото частно училище в района, да запознаят учениците с различни рисувални и приложни техники и да обменят опит със свои колеги.

В Магдебург платната на сливенските художници бяха изложени в така наречената „Световна къща”, в залите на Българо-немското културно сдружение, и се оказаха обект на подчертан интерес от страна на медиите и почитателите на изкуството. „Създадохме много контакти, получихме много покани за гостувания и участия. Успяхме да запалим интереса на нашите германски колеги към България и към Сливен”, подчерта Димитрина Дойчинова. И допълни, че през цялото време сливенските творци са се радвали на подкрепата и гостоприемството на българите в Германия.

Така, естествено и непритворно, сливенските платна се озовали и в Берлин. Просто - един ден на изложбата в Магдебург се появила Диана Бързева, видяла картините и казала: „Ще ги взема с мен и ще организирам серия от изложби в Берлин”. Първата от тях може да се види на адрес Westerwaldstraße 13 до 26 февруари.

Източник: https://www.actualno.com/sliven/slivenski-hudojnici-s-izlojba-v-berlin-news_716208.html

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев