АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЮНИТЕ НА КЪМПИНГ "СМОКИНЯ"

Румяна Арнаудова
14.01.2019 / 09:57

Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство по случая с заравнените дюни на къмпинг „Смокиня“. Трима души са задържани - поръчителят, който е от Бургас, и двама багеристи. Срещу тях се очаква да бъде повдигнато обвинение за увреждане на Защитена територия, което се санкционира с глоба от 2 до 10 000 лева или лишаване от свобода до 3 години, предаде кореспондентът на БНР. Сигналът за унищожаването на дюните е внесен преди 2 дни от концесионерите на плажа. Заравнените дюни попадат в концесионната територия установиха при геодезическото завмерване тази сутрин.

Пред БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни: „Установени са две лица – багеристи, които са извършени фактическите действия по изравняването на дюната, което на практика е довело до нейното унищожаване. Това са двамата багеристи, които сме задържали в късните часове вчера. По техни данни и други оперативно-издирвателни мероприятия е установено още едно лице, което в нощните часове вчера беше установено и задържано. Това е лицето, което е ангажирало двамата багеристи и което им е платило 1000 лв. за услугата. Той отрича да е подбуждал извършването на каквито и да е действия. Предстои да установим всички обстоятелства по делото“.

Лицето, което приемаме за поръчител, се легитимира като собственик на имота, каза в предаването "Преди всички" Арнаудова и добави: „Независимо дали е собственик, всеки е длъжен да спазва законите. Унищожаването или повреждането на такава защитена територия, на този невъзстановим земен насип, представлява престъпление от общ характер. Предвиденото наказание в НК е до 3 години лишаване от свобода или глоба“.

Днес в Бургаската прокуратура ще се вземе решение на кое лице какво обвинение да се повдигне. Тримата са задържани за 24 часа. Арнаудова добави, че е установен и багерът, с който са заравнени дюните. Обезпечили сме и вещественото доказателство по надлежния ред, каза тя.

Екоинспекцията днес отново направи проверка на мястото на заравнените дюни, заедно с представители на Министерството на туризма. Целта беше да се направи точно геодезическо заснемане на терена, за да бъде ясно точно какво е заравнено и къде попада като площ – дали в площта на концесионера на плажа или не. Пред БНР директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова каза, че е убедена, че засегнатият терен е в защитената територия:

„Не знаем обаче точно колко са координатите, каква част от дюната е унищожена. Трябва да установим също имотът дали е частен или попада в концесионната площ. Проверката приключи. Резултатите от нея ще ни бъдат докладвани утре или най-късно в сряда“.

Атанасова подчерта, че ако нарушението е в площта на концесионера, Министерството на туризма ще предприеме необходимите административно-наказателни действия.

РИОСВ – Бургас е получила от медиите в събота. Тонка Атанасова апелира към гражданите да бъдат по-активни и когато забележат такъв вид дейности, веднага да сигнализират. Такова заравняване на такъв голям терен не може да се случи, без никой да го е забелязал, категорична е тя. Според нея наказанията за подобни деяния трябва да са много по-строги, дори трябва да има и наказания със затвор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев