АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРТИИТЕ ОБЯВИХА ПРИОРИТЕТИТЕ СИ ЗА НОВИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СЕЗОН

Народно събрание
11.01.2019 / 11:33

Зимната сесия на Народното събрание беше открита с декларации на политическите сили, които представят водещите си приоритети за новия политически сезон.

Днес депутатите се събират след 20-дневната си коледна ваканция.

Предстоящите избори за Европейски парламент и за местна власт са акцент в изявленията на парламентарните групи.

Работата на парламента включва и обсъждане на първо четене на промените в закона за животновъдството, с които се прецизират условията за извършване на развъдна дейност у нас.

В приветствието си към депутатите, председателят на парламента Цвета Караянчева призова за градивни усилия и общополезна дейност в услуга на гражданите. В годините на избори Караянчева настоя за конструктивен политически диалог:

"От нас, хората в тази зала зависи да превърнем вота не в повод за очерняне на опонента и за принизяване на постигнатото, а в оспорвано спортсменско състезание".

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов обяви, че стремежът на партията е да спечели 6 или повече евродепутати на предстоящия евровот. В законодателството водещите теми за ГЕРБ са промените в Изборния кодекс, въвеждането на по-строгите мерки срещу домашното насилие и реформата в здравеопазването. В изказването си Цветанов за пореден път критикува позициите на президента Румен Радев:

"Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. Той успява единствено да провокира разделение и омраза. Ето защо, аз бих искал през 2019 година в парламента да имаме повече общи и спечелени за всички нас каузи в името на българите".

В остра политическа декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за актуализация на бюджета, за да се повишат доходите на гражданите. Нинова отново призова за предсрочни парламентарни избори:

"За нас този парламент е с изчерпано доверие и с изчерпани възможности. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, знаем, че можете, надяваме се, че имате и желание животът ви да се промени към по-добро. Начинът затова е само един - предсрочни парламентарни избори".

От коалиционния партньор "Обединени патриоти" препотвърдиха подкрепата си за управлението. Председателят на групата Волен Сидеров също постави като акцент предстоящите европейски и местни избори:

"Това е годината, в която ще се явим на изпит, става ме ли за политици или не и да ви кажа честно, този изпит сигурно няма да има поправителна сесия - да посочим на правителството кое е в правилната посока и кое не. Правихме го досега, ще го правим и през тази година. Това, което сме обещали и заложили като програма ще го следваме, но пак повтарям, ако не си пречим много един на друг".

ДПС и "Воля" призоваха за план за ускорено развитие на страната. Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ определи изминалата година като година на скандали и изгубено политическо време и призова:

"Призоваваме национално отговорните партии да превърнем 2019-а година в година на намиране и постигане на консенсус по политическите и икономическите приоритети на

република България".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки апелира:

"Както казва народът ни, ножът е опрял до кокал. Ние от Воля ви призоваваме да направим екшън план за месеци до европейските избори, в които приоритетно да заложим, за повишаване доходите на хората, подкрепа на малкия и среден бизнес, спешни мерки за преодоляване на демографската криза, за истинска и ефективна промяна на здравната система".

Новият политически сезон стартира в година на предстоящи избори за Европейски парламент и за местна власт.

Като законодателни акценти се очертават окончателните промени в Изборния кодекс, в които се очаква мнозинството да отложи масовото въвеждане на машинното гласуване, но и да запази в крайна сметка номерацията в избирателната бюлетина.

Предстои прокарването на по-строгите мерки срещу домашното насилие и важното обсъждане за мандат за преговори за нов тип боен самолет, а внесените за обсъждане днес изменения на закона за животновъдството предвиждат в разработването на развъдните програми да участват и научни специалисти, освен зооинженери, а в земеделското министерство да се води публичен списък на издадените разрешения за развъдна дейност.

С промените се въвежда и възможност за частично отнемане на разрешението при констатирани нарушения.

В рамките на редовния парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и още четирима министри.

За БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира данните за 8% одобрение на дейността на парламента. Тя изтъкна, че по традиция институцията не се радва на голямо обществено одобрение:

„Жалко е! На първо място смятам, че това се дължи на реториката в него. Може би това е едно от първите неща, които прави впечатление - доста често липсва политическият дебат на парламентарната трибуна, а по-скоро има лични нападки или се преследват частни интереси. Често, разбира се, управлението е на прицел и то с доста груби и манипулативни твърдения“.

Атанасова очаква предизборната подготовка през настоящия сезон да рефлектира върху работата на парламента и върху този тип реторика. Тя очаква още следващата седмица в пленарна зала да бъде разгледано решението за придобиване на нов тип боен самолет:

„Ще бъде решение, което ще бъде натоварено с повече емоционален заряд, според мен, отколко с експертен или политически“.

Първи приоритет за ГЕРБ е диалогът с хората. Но се очакват промени в Изборния кодекс и в редица процесуални закони, в Закона за животновъдството. Атанасова не се съгласи, че Народното събрание работи под диктат.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Христо Проданов допълни в предаването „Преди всички“:

„Тръгваме конструктивно настроени в новия политически сезон. Основните приоритети ще бъде, отново, справяне с най-ниските доходи. Искаме последователности промени в различните закони, които водят до увеличаване на благосъстоянието и доходите на най-бедните слоеве от населението“.

Социалистът припомни, че от БСП са имали предложения по темата преди приемането на бюджета. При представянето на "Визия за България" социалистите са обиколили всичките 265 общини в България. Предстои конгрес на партията на 26 януари, на който ще се определи и по-нататъшното ѝ поведение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев