АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТАРТИРА ПРОУЧВАНЕ НА ОБЕМНАТА АКТИВНОСТ НА РАДОН В ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

Радон
11.01.2019 / 10:49

В началото на 2019 година Регионална здравна инспекция Сливен стартира проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради в община Сливен и област Сливен. Проучването се осъществява в изпълнение на Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон и е по проект на Министерството на здравеопазването и Национален център по радиобиология и радиационна защита.

За провеждане на проучването се използват пасивни дългосрочни детектори, които престояват в жилището на доброволците за период от 3 до 6 месеца. Детекторът не излъчва йонизиращо или друг вид лъчение, той измерва част от естествения радиационен фон и не събира никаква друга информация за помещението в което е поставен.

Радонът е естествен радиоактивен газ. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха, и така прониква в жилищата. Радонът е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура.

Радонът е втората след тютюнопушенето, причина за възникване на рак на белия дроб и е основен фактор за непушачите. Рискът за здравето се увеличава многократно при комбинираното действие на тютюнопушене и облъчване от радон. Съчетаването на двата рискови фактора увеличава около 16 пъти риска за рак на белия дроб.

Рискът за здравето на гражданите в резултат от въздействието на високи концентрации на радон в сгради в случай, че се регистрират високи нива на база направени измерване, може да бъде намален чрез предприемане на необходими действия. Затова резултатите от проучването са много важни и необходими за провеждане на дългосрочната политика по предотвратяване и намаляване риска за здравето на гражданите.

В областта вече стартира поставянето на детектори на първи жилищен етаж на сгради.

За селищата на четирите общини по брой жилища те са както следва: община Сливен - 344, община Котел - 135, община Нова Загора - 192 и община Твърдица - 60.

Всеки гражданин, който желае да участва в проучването, като доброволец и да получи информация за обемната активност на радон в жилището, в което живее, може да се запише всеки работен ден в РЗИ-Сливен (бивше ХЕИ) от 08.30 до 17.00 ч. чрез обаждане на телефони: 044/ 616 283; 044/ 616 245; 044/ 616 237 или на място: ул. „Пейо Яворов“ №1, дирекция „Обществено здраве“, отдел „ДЗК“.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев