АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИЛАТА ЗА ПРИЕМ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ СА АКТУАЛИЗИРАНИ

Дете
09.01.2019 / 19:51

Актуализацията на Наредбата за прием на децата в детските градини, детските ясли и яслените групи към детските градини влезе в сила на 1 януари. Регистрирането на заявления за участие в класиране ще се извършва за календарна година, а за некласираните до края на годината деца, е необходимо да бъде подадено ново заявление. Промяната се налага, поради влезли в сила разпоредби за защита на личните данни.

Системата за електронен прием ще се отваря в началото на календарната година, и ще се затваря в края на годината в съответствие с утвърден график за прием. Графиците за календарната 2019 год. са достъпни на специализирания сайт за прием (https://priem.sliven.bg). Системата ще бъде отворена за регистрация на заявления от 4 февруари, когато ще бъдат публикувани и свободните места за класирането през месеца. Всички останали класирания ще се извършват, съгласно утвърдените от кмета на общината графици. Важно е да се знае, че както досега входящият номер, датата и часа на подаване на заявлението не са от значение при класирането, а при равни условия, децата се класират на случаен принцип със случайни числа, генерирани чрез компютърната система.

Промяна има и в начина на отбелязване на адреса на заявителя. До момента заявителят беше този, който трябваше да посочи дали кандидатства с постоянен или настоящ адрес в или извън района на детската градина/ясла. Натрупаният досега опит показа, че много от родителите пропускат да отбележат адреса в района на детската градина/ясла или неправилно отбелязват постоянен и настоящ адрес, поради което не събират максималния за тях брой точки, и дори се налага да им бъде отказан прием поради неправилно подадена информация. Поради тази причина адресът ще се отбелязва автоматично, като информацията ще се извежда от базата данни на ГРАО-Сливен. В случай, че по някаква причина родителят не фигурира в базата данни на ГРАО или не може да подаде своето заявление онлайн, той ще трябва да посети на място детската градина/ ясла, където ще му бъде оказано съдействие за подаване на заявлението.

Преместването на децата от едно детска градина/ ясла в друга на територията на община Сливен ще се извършва чрез електронната система за прием, като родителят трябва да подаде заявление за участие в класиране в случай, че желае да премести детето си. Свободните места се обявяват всеки месец в раздел „Новини“ на специализирания сайт за прием.

Апелират се всички родители, които са имали активно заявление към месец декември 2018 год. и искат да участват в класиранията през 2019 год., да подадат отново своите заявления, когато системата за прием бъде отворена.

При възникнали въпроси или затруднения при работата с онлайн системата, родителите могат да се обръщат за съдействие към директорите на детските градини и детските ясли и определените от тях служители, както и към Ина Николова, главен експерт в Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ в Община Сливен, тел. 044/611 320, мобилен 0879 599 244.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев