АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЗК ОТНОВО СПИРА "ИНЕРКОМ" ЗА СДЕЛКАТА С ЧЕЗ

КЗК
02.01.2019 / 21:42

Комисията за защита на конкуренцията отново стопира евентуалната сделка между "Инерком" и ЧЕЗ за придобиването на българските активи на чешкото дружество, предаде БНР. Антимонополната комисия е взела решение, че окончателното ѝ становище зависи от делото във Върховния административен съд, а то е насрочено за май тази година.

Припомняме, през декември чешката компания ЧЕЗ започна преговори за продажбата на българските си активи с класираната на второ място компания "Индия Пауър".

Междувременно от Инерком увериха, че продължават финализирането на сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ. Тази информация се потвърди и от централата на чешкото дружество, откъдето увериха, че паралелно продължават преговорите с "Инерком".

Въпреки че на 30 ноември изтече крайният срок за закупуване на електроразпределителната компания ЧЕЗ, от Инерком така и не преведоха парите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви пред чешки евродепутат, че "при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата".

В края на ноември стана ясно, че собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова влиза в управлението на ЧЕЗ България.

Преди това от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказаха на "Инерком" да разрешат концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на "ЧЕЗ".

Мотивите са, че КЗК вече е била сезирана за тази сделка и решението й се обжалва в съда и няма как да бъде образувано ново производство. От "Инерком" обявиха, че ще обжалват и последното решение, както обжалваха решението на КЗК от 19 юли 2018 г., с което Комисията забрани на "Инерком" да закупи електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Припомняме, след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача e "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

По искане на БСП в парламента бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ, която обаче завърши работа със заключението, че й е необходима още информация.

В рамките на скандала в българския политически живот по едно време беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов. След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

За това твърдо застават от БСП, които организираха и подписка в цяла България с искане държавата да си върне контрола над ЕРП-та. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев