АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: РАЗХОДИТЕ ЗА ИНОВАЦИИ У НАС СА ДАЛЕЧ ОТ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ

Президентът Румен Радев
07.12.2018 / 00:13

България изостава на равнището от 2010 година по редица показатели за състоянието и развитието на иновационния потенциал. Разходите за научноизследователска развойна дейност спадат под 1% от Брутния вътрешен продукт. С 3% намалява и персоналът, зает с научни изследвания. Това показват данните от тазгодишния анализ в доклада "Иновации.бг" на Националния иновационен форум. По време на събитието президентът Румен Радев изтъкна слабия ангажимент от страна на държавата по отношение финансирането на иновациите у нас.

"Иновациите са най-ефективният инструмент за икономически растеж, но разходите за иновации у нас са далеч от средноевропейските", допълни Радев.

"Години вече имаме програми, но нямаме реално финансиране от държавата – такова, каквото трябва да бъде. Тази дейност се финансира основно от бизнеса и чужди инвеститори, което автоматично ни поставя в някаква зависимост от тях".

"Страната ни има интелектуалния капацитет, има традиции и постижения, които трябва да използва, за да догони водещите европейски държави", заяви Огнян Шентов, председател на фондация "Приложни изследвания и комуникации":

"Интелигентна специализация ще си остане условен инструмент за подпомагане на иновациите в България от Европейската комисия след 2021 година, но ние може да имаме пробив в българската икономика, който да изведе страната до равнището на растеж на страните от Централна Европа и от Балтийските страни само ако имаме сериозен ангажимент също и на българската държава".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев