АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

3/4 ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ДОВОЛНИ ОТ СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА

Протест
03.12.2018 / 13:43

Това показват данните от проучване на „Маркет Линкс", представено в студиото на БТВ „Тази сутрин" от Добромир Живков. По думите му такива резултати е имало през 2013 година по време на протестите при правителството на Пламен Орешарски. Прогнозите са, че българските граждани в момента са в ситуация да очакват предсрочни избори, защото недоволството и неудовлетвореността от това как се развива държавата вече е много високо, изтъкна Живков.

За сравнение, през май месец тази година недоволството е било 55%, а през ноември се покачва до 74%. Близо 80% са на мнение, че има основание за протести. Голяма част подкрепят протестите, макар и да не участват активно в тях, отбелязва Живков. Според данните цените на горивата, които се изтъкват като основна причина за протестите, не се оказват този главен мотив, който кара хората да излязат на улицата. Цените на горивата могат да отключат протестна вълна. Въпросът е, че хората като цяло са неудовлетворени от жизнения си стандарт.

Според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване, припомни Добромир Живков. В сравнение с май спада доверието и към правителството, и към президентската институция, отчитат още от „Маркет Линкс".

През последните два месеца се наблюдава отново тенденцията на загуба на електорална подкрепа сред двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП.

От БСП към момента не успяват да извлекат осезаеми дивиденти от кризата, в която се намира българското общество. Дори виждаме, че през този месец има известна мобилизация на електората на ГЕРБ. Миналия месец имаме почти изравнени резултати по отношение на база гласуващи, докато сега виждаме, че ГЕРБ отново би била първа политическа сила при евентуален вот, коментира Добромир Живков.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев