АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ОРГАНИЗИРАТ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ЗА СИСТЕМАТА "БОНУС-МАЛУС"

Системата „бонус-малус"
03.12.2018 / 10:45

Комисията за финансов надзор (КФН), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на транспорта, организират обществено обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус". В обсъждането са поканени да се включат всички заинтересовани - неправителствени организации, представители на бизнеса, застрахователи, граждани, медии и други. Обществената дискусия ще се проведе днес, 3 декември от 9 до 17:30 ч в Зала 3 на Националния дворец на културата.

Първоначалният вариант на наредбата за въвеждане на системата "бонус-малус" в автомобилното застраховане предизвика множество спорове за това дали е справедлива системата за оценяване на шофьорите и дали автомобилите трябва да "носят" отговорност.

Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност", тъй като ще попаднат в бонус класовете. Това обаче ще става няколко години след влизането в сила на системата.

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване на застраховката с 400%. По този начин, в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв., а в най-лошия 1200 лв.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев