АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА СПРЯМО ПЕРСОНАЛА СЕ ПРИЛАГА В БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Детектор на лъжата
03.12.2018 / 08:15

Разследване на "Хоризонт" доказа, че у нас има бизнес практика да се прилага детектор на лъжата спрямо персонала.

Едни работодатели използват полиграфа само при наемане на работа, но други периодично тестват своите служители. Защо този тип проверка на лоялността процъфтява, моралът се пренебрегва, нарушават се и законови човешки права.

Само една разходка в центъра на София може да сблъска наблюдателните столичани с десетките рекламни табели на услугата "детектор на лъжата".

Впечатленията ни потвърждава и проверка в интернет, където в търсачките излизат редица обяви.

По информация на наши източници някои даже плащат, за да бъдат по-напред в списъка на съответната търсачка, а работодателите оправдават тестовете с полиграф с промишления шпионаж.

"Не е много популярно или поне не се говори много за това, но конкурентни фирми на нашия пазар търсят всячески да се сдобият с вътрешна информация от своите конкуренти с цел прилагане на добри практики или придобиване на клиенти на конкуренцията", признава Елена Борисова, мениджър в охранителна компания.

От позицията на служител Десислава Лазарова разказва за усещането на стола:

"За пръв път се сблъсках с тази практика, но не мога въобще да кажа, че съм се притеснявала от факта, че трябва да мина през такова изследване. Мина безпроблемно, лесно, бързо, когато няма какво да криеш".

Не винаги обаче изследването протича по описания начин. Често нароилите се фирми не отговарят на никакви изисквания, а повечето работещи с полиграфа не притежават професионална квалификация.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев