АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГАЗПРОМ ПОТВЪРДИ ИНТЕРЕСА СИ КЪМ ПРЕМИНАВАНЕТО НА „ТУРСКИ ПОТОК“ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ

 „Газпром”
30.11.2018 / 16:14

„Газпром” е заявила интерес да участва в газоразпределителния хъб „Балкан”, което на практика е официално потвърждение, че втората тръба на „Турски поток” ще мине през България. Това каза в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

Газпром потвърди интереса си към преминаването на „Турски поток“ през България

„Имаме тук ангажимент да изградим инфраструктура, която да свързва Турция и Варна, но след това трябва да изградим втора тръба, която да осигури пътуването на горивото до Сърбия”, посочи Петкова.

От турската граница до вече построена инфраструктура към Варна ще трябва да се изградят още 11 км газопровод.

От хъба към западната ни съседка пък ще се строи трасе от 474 км. Начинанието ще струва общо 2,8 млрд. лв.

„Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още тя.

„Газпром” ще участва в третата обвързваща част на пазарния тест, като в хода й ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев