АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ШВЕЙЦАРИЯ НЕ ДОПУСНА ПОНЯТИЕТО "ПОЛОВА ИДЕНТИЧНОСТ" В НАКАЗАТЕЛНИЯ СИ КОДЕКС

Полова идентичност
30.11.2018 / 16:10

Горната камара на швейцарския парламент днес отхвърли с 23:18 гласа предложението "половата идентичност" (gender identity / Geschlechtsidentität / identité de genre) да влезе като антидискриминационен критерий в швейцарския наказателен кодекс.

Като нов антидискриминационен критерий беше приета "сексуалната ориентация" (което в българския Закон за защита от дискриминация отдавна е така).

В мотивите си парламентаристите посочват, че понятието "полова идентичност" е неясно, неопределено и зависи само от чувствата на отделния човек. Понятието "полова идентичност" е "отрова за швейцарския наказателен кодекс", заявяват те.

 

В края на юли т.г. българският Конституционен съд отхвърли с подобни мотиви Истанбулската конвенция, с която в правния мир се въвеждаше понятието „полова идентичност“ (джендър). Според конституционните съдии използването на понятията sex и gender като биологичен и социален пол в Истанбулската конвенция не води до постигането на равенство между половете, а заличава разликите между тях, с което принципът на равенство изгубва смисъла си.

„Въпреки безспорните си положителни страни, конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея”, се посочваше в мотивите на КС.

„Повелята за правна сигурност и предвидимост не допуска съществуването на две паралелни и взаимоизключващи се понятия за „пол“. Ратифицирането на Конвенцията би довело до въвеждането в националния правен ред на понятие, противоречащо на конституционно установеното”, гласяха мотивите на българските магистрати.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев