АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ПОДКРЕПИ ПРОМЕНИТЕ В ЕНЕРГИЙНАТА СТРАТЕГИЯ

Газ
30.11.2018 / 13:23

Парламентът подкрепи промени в енергийната стратегия, според които България ще предоговори ангажиментите си с „Газпром” за доставка на газ през новостроящата се тръба на „Турски поток”, съобщи бТВ. Предвижда се Русия да спре да подава синьо гориво през тръбопровода, който минава през Украйна, и до 2020 г. да го пренасочи през България.

Енергийният министър Теменужка Петкова беше категорична, че доставките за българското потребление са гарантирани. Страната ни на практика се опитва да остане играч на пазара на газа и да търси начин да транзитира синьо гориво, но срещу това ще трябва да строи инфраструктура на своя територия.

А в пленарната зала, макар и в опозиция, от БСП обявиха, че ще подкрепят промените в енергийната стратегия.

„Ако не започнем действия по продължаване на втората тръба от така наречения „Турски поток” да мине през България, България от газово разпределителен възел в Европа, ще се превърне в един газов апендицит”, каза Таско Ерменков от БСП.

„Анализите показват, че хъб „Балкан” без руска газ не може”, посочи Валентин Николов от ГЕРБ.

От един от коалиционните си партньори ГЕРБ обаче получи „не” заради това, че на България ще ѝ се наложи да плати 2 милиарда за изграждане на тръба, която да пренася газ от хъб „Балкан” край Варна до Сърбия.

„Аз няма да подкрепя, докато не ме убедите, че България ще печели, а не други държави”, предупреди лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Ама вие като имате такива коалиционни партньори, не ви е необходимо да имате опозиция. Халал да са ви!”, каза в отговор на това Рамадан Аталай от ДПС.

„Не е вярно, че коалиционните партньори не са в час. Нашата позиция е през България да минат газопроводите, защото няма страна в света, през която са минали газопроводи и това да не е от полза за техния национален интерес”, посочи Павел Шопов от „Атака”.

От опозицията напомниха, че в последните години всички големи енергийни проекти всъщност са заобиколили нашата страна и сега България има шанс да хване „последния влак”, за да се свържем с „Турски поток”.

бТВ

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев