АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДО 5 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ И ПРЕСЛЕДВАНЕ

Правната комисия в Народното събрание
09.11.2018 / 07:54

До пет години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашното насилие - това одобри единодушно на първо четене правната комисия в Народното събрание с подкрепените изменения в Наказателния кодекс. В отсъствието на представители на съдебната власт, комисията проведе широко обсъждане на промените с водещ вносител председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя обяви за своя кауза борбата срещу всички форми на домашното насилие върху жени, деца и мъже.

"Аз лично отдавна съм загубила илюзиите, че можем с разговори, с кръгли маси, с фейсбук послания да се борим срещу това зло. За всяко престъпление трябва да има адекватно наказание", посочи Караянчева.

В законопроекта се въвежда определението и за системно преследване, което също ще бъде под ударите на съда и ще води след себе си наказателна отговорност. Институциите - и полиция и прокуратура - както и близки вече ще могат да се самосезират, без да е необходима жалба от страна на жертвата на насилие.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев