АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КЗК ЗАПОЧВА АНАЛИЗ НА ПАЗАРА НА ГОРИВА

КЗК
06.11.2018 / 12:34

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви днес, че започва проучване на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво след публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената. Това става на фона на започналите преди около две седмици протести срещу високите цени на горивата, повечето от тях през уикенда, в различни градове на България.

В прессъобщението се подчертава, че КЗК намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива у нас в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар.

Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни за състоянието на конкурентната среда в сектора.

КЗК посочва в съобщението, че започва анализа след серия публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България, както и получен сигнал в Комисията, че цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

При проучване на съдържанието на голяма част от съобщенията в медиите се установи, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България – Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. – и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта, посочва КЗК.

„Вижда се, че има повсеместно увеличение на цените, като в различни краища на България цената е различна. Тук в Бургас аз живея на 10 км от града, минавам покрай три бензиностанции на една и съща верига, през разстояние километър-два са, и има разлика в цените 1-2 или 3 стотинки“, коментира Росинка Бъчварова от протестиращите в Бургас.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев