АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

"ЗА" И "ПРОТИВ" ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТАВАН НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ПРИ СМЪРТ НА ПЪТЯ

Път
05.11.2018 / 10:49

„Ако се въвеждат някакви ограничения, би било нормално да се въведат само за разширения кръг лица. Те и без това са включени само по изключение, в особени случаи“. Това заяви в предаването „Преди всички“ адвокат Петя Керанова относно въвеждането на таван на обезщетенията при смърт на пътя. По думите ѝ правоимащите братя, сестри и други лица в емоционална връзка ще бъдат много малко. Досега няма изплатено нито едно обезщетение на такъв наследник, подчерта тя и добави освен това, че техните суми ще бъдат много по-ниски от тези на преките наследници.

„Основният мотив на Асоциацията на застрахователите е тълкувателното решение, с което се разширява кръгът на лицата, имащи право на обезщетение. Включват се братя, сестри и други лица. Само че там пише, че само като изключение се допуска тези лица да получат обезщетение. Асоциацията прави едни разчети, като включва всички правоимащи, определя една сума от 95 хил. лв. средно, която би се плащала на тези лица, и така стига до извод, че ще има недостиг на суми. Застрахователите работят с печалба, не работят със загуба. Има прогноза за загуба при абсолютно неверни изчисления. Играта е опасна, защото има Директива за „Гражданската отговорност“ от 2009 г., която е възпроизведена в Кодекса за застраховането. Ние сме част от ЕС и трябва да се съобразяваме с европейското законодателство. Има задължителни нива на застраховането, които не могат да се променят във вътрешното законодателство“.

Според адв. Керанова има други начини, като например увеличаване на процента на застрахованите автомобили и работа по пътната безопасност.

Цветанка Крумова – експерт по застраховане и бивш изпълнителен директор на голяма застрахователна компания, каза категорично, че в този законопроект няма никакво нарушение на европейските директиви. По думите ѝ в някои западноевропейски страни изобщо не се дават такива обезщетения. Там са високи обезщетенията за имуществени вреди, добави тя.

„Основният проблем е свързан с това – дали решението на ВКС, което беше постановено през юни, ще окаже влияние върху цената на застраховката. Безспорно ще окаже влияние. Първо – имаме 5 години назад, където всички случаи, които вече са закрити, ще бъдат преоткрити и ще се започне едно търсене на близки и роднини, които ще търсят обезщетение. Това са около 3500 случая. Ако се действа по сегашните нива на обезщетения, става въпрос за едни 900 млн.“, обясни Крумова и добави опасенията си, че тези 900 млн. може да не отидат при близките на пострадалите.

Тя очаква, че ако не се променят нещата и не се въведе ред, цената на застраховката ще скочи драстично – с 5-6 пъти.

Според Крумова акцентът трябва да се постави върху обезщетенията за имуществени вреди.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев