АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ В ЛОНДОН

Президентът Румен Радев в Лондон
18.10.2018 / 08:07

При огромен интерес българският президент Румен Радев се срещна снощи с представители на българската общност в посолството в Лондон. Той изрази гордост от успяващите в чужбина българи и в същото време надежда, че повечето от тях ще се върнат в България, за да предадат опит и знания.

Президентът Радев заяви, че където и да ходи в чужбина винаги намира време да се срещне с българите, които живеят там. Той посочи, че винаги остава със смесени чувства. Първо е натъжен, че българският талант е принуден да търси реализация някъде в чужбина. Но в същото време изпитва и чувство на огромна гордост, че има българи, които успяват в една предизвикателна и конкурентна среда. Конкретно за българската общност във Великобритания Румен Радев заяви:

"Внушителна е нашата общност тук, но не само като бройка на нашите сънародници. Тя е внушителна като процент на трудова заетост. И благодаря ви, че вие разбихте един мит, че виждате ли, българите идват тук, за да се възползват от социални помощи."

Радев обърна особено внимание на младите хора, които са дошли да събират знания и опит и се надява тези хора да се върнат в България. По неговите думи, те научават освен всичко друго и що е то демокрация, свободни медии, гражданска активност, що е то ефективни, прозрачни и отчетни институции.

Преди да влезе в посолството Румен Радев бе посрещнат от малка група протестиращи срещу геноцида на българското правителство, както стана видно от плакатите. Емил Русанов, който издава вестник "Будилник", поиска съдействие от президента и обясни мотивите за протеста:

"Положението в България е нетърпимо. 4 милиона българи са в чужбина и българските граждани са подложени на геноцид. Информацията можем да я вземем от Евростат, от самия европейски парламент".

Ето как отговори президентът Радев: "Има, разбира се, много начини ние да търсим едно по-добро бъдеще, но това е първата главна стъпка – да излезем всички от апатията. И с внимание ще разгледам всички ваши предложения."

Днес българският президент е на аудиенция при британската кралица Елизабет Втора, след което пътува за Оксфорд, където ще изнесе лекция на тема "Предизвикателствата за сигурноста в Европа".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев