АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕЖКА ЗАГУБА В БАВАРИЯ ЗА ГЛАВНИЯ СЪЮЗНИК НА МЕРКЕЛ

Печеливши от изборите са Зелените
15.10.2018 / 10:23

Християнсоциалният съюз (ХСС), главният консервативен съюзник на Ангела Меркел, претърпя днес исторически провал на регионалните избори в Бавария и отслаби допълнително правителството на германския канцлер, предаде АФП. На регионалните избори баварските избиратели наказаха съюзниците на Меркел, посочва АП.

ХСС - сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неин коалиционен партньор във федералното правителство - бе доминиращ в провинцията от 50-те години на миналия век. Днес той получи 35,5% от гласовете и остава първа политическа сила, но с 12% по-малко в сравнение с изборите през 2013 г. и губи абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.

Това е най-лошият резултат на ХСС в Бавария, в чийто парламент партията имаше абсолютно мнозинство през последните 56 години (с изключение на пет) и управляваше процъфтяващата германска провинция в продължение на 61 години.

Сега ХСС ще трябва да търси некомфортна коалиция с една или повече други партии. "Това е горчив ден за Християнсоциалния съюз", каза неговият генерален секретар Маркус Блюме.

Лоша новина за Меркел е, че и другият й партньор в германската управляваща коалиция - социалдемократите, понасят удар с получените 9-10% от гласовете, отбелязва АФП.

Печеливши от изборите са Зелените, които стават втора политическа сила с 18-19% от гласовете, и крайнодясната Алтернатива за Германия, която е против Меркел и против имиграцията и получава 11% от гласовете. Независимите консерватори - Свободните избиратели на Бавария, взимат 11,5%, а последни са Свободните демократи с 5%.

Възможни партньори на ХСС са Свободните избиратели - местна дясноцентристка партия, и Свободните демократи, прогнозира АП. Друга възможност са Зелените, които по традиция са опоненти на ХСС, имат по-либерален подход към миграцията и поставят акцент върху екологичните проблеми.

Предстои да се види дали и как резултатите от изборите в Бавария ще се отразят на стабилността на правителството на Меркел. "Вторичните трусове" от тези избори могат да се забавят, защото на 28 октомври ще има регионални избори и в съседната провинция Хесен, добавя АП.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев