АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ ПРИЗНАВА НЕЗАВИСИМОСТТА НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Вартоломей и Кирил
12.10.2018 / 08:12

Светият Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул е решил да обяви за канонични смятаните досега за самопровъзгласили се Киевска патриаршия и Украинска автокефална православна църква. Това съобщи във "Фейсбук" говорителят на УПЦ КП Евстратий Зоря.

Предводителите на двете организации - митрополит Филарет (Денисенко) и Макарий Малетич, поискаха от Константинополската патриашия и от вселенския патриарх Вартоломей да бъде издаден т.нар. томос за признаване на православна църква, независима от Московската патриаршия.

Украинска православна църква - Киевска патриаршия е организация, възникнала през 1992 г. след отделянето на Украйна от бившия СССР. Досега върховенство над нея имаше Руската православна църква и Московската патриаршия. Това върховенство датира още от 1686 г. и с днешното решение на практика се заявява, че този акт вече не е валиден и УПЦ има право на самостоятелно съществуване с всички признати канонични права. В съобщението си Евстратий Зоря го нарича "незаконно анексиране на Киевската митрополия от Руската Църква през 1686 г."

Близо една трета от храмовете под контрола на Московската патриаршия се намират на територията на Украйна, макар че формално църквите принадлежат на тяхното паство и то решава кой духовен водач да следва.

РПЦ заплаши, че подобен акт - който в Москва определят като груба намеса в нейния диоцез - може да доведе до огромно разцепление в православния свят. Православното население в момента е разпределено приблизително наполовина между върховенството на Вселенската и на Московската патриаршия.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев