АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО БОРИСОВ: ЗА ТРИ ДНИ ПРОЧЕТОХ ЧУДОВИЩНИ НЕЩА ЗА БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКИ РАБОТЕХА НА 1000% ЗА РАЗКРИВАНЕ НА УБИЙСТВОТО

Бойко Борисов
10.10.2018 / 10:44

Задържаният в Германия извършител на жестокото убийство на русенската журналистка е Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе. Той има една криминална регистрация за кражба на цветни метали, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно от тях не е вярно. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да обясняват в Брюксел и САЩ какво се случва у нас. Сякаш това не се случва и в други държави или е някакъв изолиран случай”, заяви премиерът Бойко Борисов. Той се обърна към присъстващите журналисти с думите: "Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите отговорно". Всички работеха не на 100, на 1000 процента за разкриване на убийството на Виктория Маринова, подчерта премиерът.

"Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и Словакия, да си очернят държавата и да се говори за такова най-тежко престъпление като убийство на разследващ журналист. Сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в САЩ какво се случва в България", заяви премиерът. Той призова да няма повече подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления.

"Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите сериозно. Такава свобода - да говорите, да пишете по всяка тема, мисля, че е факт", подчерта Бойко Борисов.

"Благодаря на трите федерални провинции в Германия, на техните служители, защото действително в реално време, той менеше адресите си на териториите на три провинции", каза още премиерът по повод задържането на убиеца на Виктория Маринова в Германия.

Извършителят на убийството е напуснал страната през ГКПП "Дунав мост" в неделя по обед, заяви главният прокурор. Сотир Цацаров подчерта, че става дума за спонтанно нападение над жертвата с цел сексуално посегателство. Според него извършителят има характерови нарушения, извършил е извратени сексуални действия.

„Установените до момента доказателства сочат за спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство. Телесните увреждания, които впоследствие са станали причина за смъртта на Виктория Маринова, са изключително брутални и тежки по своя характер. Лицето е тренирало бокс. Има и данни, че в предходните часове той е употребил голямо количество алкохол”, поясни Сотир Цацаров.

„На този етап не можем да твърдим, че убийството на Виктория Маринова е извършено заради професионалната й дейност, всички версии се проверяват. Издадена е европейска заповед за задържане и европейска заповед за разследване", каза главният прокурор.

Той добави, че има пълно съответствие между ДНК на извършителя с ДНК, открито върху жертвата, и намерените вещи.

Иззети са множество веществени доказателства. ДНК материал на задържания е намерен в хода на разследването върху трупа на жертвата, както и генетичен материал от жертвата е бил намерен върху задържания, уточни Маринов. Очакват се още доказателства от Института по криминалистика, добави министърът на вътрешните работи. Той обясни, че заподозрени лица са задържани във връзка с разследването в областната полиция в Русе за изясняване на алибито им и при липса на съпричастност към деянието са били освобождавани.

На този етап няма свидетелски показания, които да са от преки очевидци, добави Младен Маринов и потвърди, че на този етап не може да се говори за предварително планиране на убийството.

„До момента всичко говори за спонтанно деяние. Имаме информация, че цяла нощ е употребявал алкохол", поясни той.

Задочно са повдигнати две обвинения на Северин Красимиров. Първото е за изнасилване, за което предвиденото наказание е 10 до 20 г. затвор. Второто е за убийство, извършено по особено жесток начин, което се наказва с 15 до 20 г. или доживотен затвор.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев