АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗЛИЗАТ ОТНОВО НА ПРОТЕСТ

Пореден протест на майките на деца с увреждания
10.10.2018 / 08:14

Пореден протест на майките на деца с увреждания е планиран за довечера в София и Варна от 17,30 часа. В София родителите и близките на децата с увреждания се събират пред сградата на правителството.

Въпреки подписаната вчера "Пътна карта" със срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, активистите на движението "Системата ни убива" декларираха, че протеста продължава до приемането им от парламента.

Във Фейбук страницата на протеста е отправен апел към премиерът Бойко Борисов да излезе и да обясни защо законите все още не са приети . Призивът към него е да спре да противопоставя "граждани срещу граждани". Според майките, премиерът отхвърля опитите за реформа през последните 10 години и предпочита да се справя със всеки системен проблем като "раздава пари на калпак".

Управляващите от ГЕРБ поеха политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания, да бъдат приети в пакет от парламента. На 17-и октомври се очаква правителството да одобри и внесе в парламента оспорвания до момента Закон за хората с увреждания. От януари догодина хората с увреждания ще получават финансова помощ, обвързана с линията на бедност, вместо интеграционни добавки. От април ще започне изготвянето на комплексни индивидуални оценки на потребностите. От септември пък част от хората с увреждания ще имат право на лична помощ до 168 часа на месец.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев