АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛША И ЧЕХИЯ ЗАСТАНАХА ТВЪРДО В ПОДКРЕПА НА УНГАРИЯ СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ ВЧЕРА

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш
13.09.2018 / 20:51

Полша и Чехия застанаха твърдо в подкрепа на Унгария срещу решението на Европейския парламент от вчера да задвижи наказателна процедура срещу страната по член 7 на Лисабонския договор заради "системни заплахи" за демокрацията и върховенството на закона.

Процедурата по чл. 7 може да доведе до отнемане на правото на Унгария на глас в общите решения на съюза, но само при условие, че всички останали държави-членки са съгласни.

"Ако въпросът опре до налагане на санкции срещу Унгария, ние ще наложим вето", заяви външният министър на Полша Яцек Чапутович. "Европейският съюз се опитва да постави под натиск страните от нашия регион и е време да проявим солидарност", допълни полският първи дипломат.

Чешкият премиер Андрей Бабиш определи вота на Европарламента като "безсмислица", която създава "негативно усещане" в целия съюз.

"Тази глупост само поражда отрицателни нагласи срещу Евопейския съюз. Затова заставам зад Орбан. Ние сме съюзници", каза Бабиш.

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш каза, че правителството му стои зад унгарския премиер Виктор Орбан след гласуването в Европейския парламент за налагане на санкции на Унгария заради пренебрегване на правилата на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Гласуването беше свързано със започване на наказателна процедура по член 7 от договора за Европейския съюз, въпреки че е малко вероятно то да доведе в крайна сметка до най-тежкото наказание за Унгария - временно отнемане на правото й на глас в Евросъюза.

Чехия е част от Вишеградската група, включваща още Словакия, Унгария и Полша. Срещу Полша също беше започната подобна наказателна процедура от Европейската комисия през 2017 година.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев