АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РЕГИНА КОЛЕВА: С ПРОМЕНИТЕ В АПК Е НАРУШЕНА ОРХУСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Право и справедливост
13.09.2018 / 14:01

„Виждаме една целенасочена политика срещу правото на гражданите и организациите да защитават околната среда“. Това заяви в предаването „12+3“ Регина Колева от сдружение „За Земята“.

„Думата е тъга – затова, че законодателният процес в България протича по този начин, протича на толкова ниско ниво, с обиди и неистини. Явно и политиката на това правителство показва, че дейността на екологични организации, които защитават права на граждани, които се борят за една по-чиста околна среда, които се борят срещу това проекти да бъдат реализирани за месеци в защитени територии, да се потъпкват регулационни планове – явно работата на такива организации много пречи на управляващите“.

Освен общо повишените такси, има въвеждане на т.нар. пропорционални такси, подчерта Колева относно промените в АПК и обясни:

„Това се случва за пръв път в административното правораздаване в България и то е неприсъщо за него. Въвежда се една такса, която е за екологични дела и при която, за да жалиш такива дела, таксата ще бъде процент от материалния интерес, а тук е много сложно да се каже какъв е материалният интерес. Това поставя много спорове. Таванът на тази такса е 4500 лв. Затова протестират екологичните организации. Никой не можа да обясни какво е материален интерес. С много неверни твърдения беше приет този законопроек и без всякаква дискусия. Имаше дебати, но нямаше дискусия, нямаше слушане на аргументите. Те не чуха мотивите на президентското вето, те не чуха това, което се казваше през цялото време от опонентите на тези промени“.

Сдружението ще сезира Комитета към Орхуската конвенция. Колева обясни: "Тази конвенция е нарушена с промените в АПК и с високите такси. Конвенцията изрично казва, че процедурите по екологични дела не трябва да са недостъпно скъпи. Сдружение „За Земята“ е решило и подготвя жалба до Орхуския комитет срещу промените. Ще включим в тази жалба не само промените в АПК, но и промените от миналата година в Закона за опазване на околната среда. България вече е в доста сложна международна позиция за неспазване на Орхуската конвенция. Години наред вече тече процедура, по която България е призната за виновна за това, че не осигурява достъп до правосъдие на екологични организации и да обжалват общи и подробни устройствени планове. България е пред изключване от тази конвенция“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев