АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ НЯМА ДА ГЛАСУВА ДНЕС ОСТАВКИТЕ НА ТРИМАТА МИНИСТРИ

Народно събрание
13.09.2018 / 12:40

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева официално потвърди, че днес няма да бъдат гласувани трите министерски оставки и новите номинации, предложени от Министерски съвет. Причината е, че все още не е постъпил указ на президента Румен Радев, с който той да освободи главния секретар на МВР Младен Маринов.

"За съжаление, все още в деловодството на Народното събрание не е постъпил указът на президента, подписан от него. Затова предлагам в днешния ден точка 2 от нашата програма да отпадне".

По-късно в кулоарите на НС председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че е разговаряла с президента Румен Радев по телефона и е останала с впечатление, че той ще подпише указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР:

"Не, аз нямам проблем с комуникациите и с президента, и с министър-председателя, дори вчера се чух с президента и останах с впечатление, че ще подпише. Ние разговаряхме за това, че очаквам указът да дойде в НС".

Караянчева заяви, че най-вероятно следващата седмица ще бъдат гласувани оставките, тъй като днес и утре президентът Радев отсъства от страната.

От Президентството уведомиха преди заседанието на парламента, че президентът Румен Радев ще подпише указа за освобождаване на главен секретар Младен Маринов след завръщането си от срещата в Рига на групата „Арайолуш“, обединяваща президентите на 14 държави-членки на ЕС. Радев все още не е подписал искането за освобождаване на главен секретар Младен Маринов, тъй като искането от Министерския съвет е постъпило вчера на „Дондуков“ 2. Главният секретар на МВР се назначава и освобождава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. В закона не е фиксиран срок колко продължава процедурата.

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров коментира в кулоарите на Народното съберание, че това забавя работата на парламента и процедурата по избора на новите министри, но не вярва да доведе до правителствена криза:

"Не вярвам този ход да доведе до правителствена криза и предсрочни избори. Самият президент съвсем наскоро каза, че не вижда условия за такова развитие на нещата, така че смятам, че той не цели това."

Според вътрешният министър в оставка Валентин Радев обаче президентът Румен Радев "вероятно" е бил информиран навреме за искането за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов.

По-рано днес в интервю за предаването „Преди всички“ депутатът Борис Ячев от ПГ на „Обединени патриоти обяви, че днес няма да се гласуват оставките на тримата министри в пленарна зала, тъй като все още не е разписано освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР от президента Румен Радев: „Най-вероятно цялата точка ще бъде отложена за следващо пленарно заседание“.

Той потвърди позицията на НФСБ за гласуването на оставките: „Няма промяна в заявената позиция на НФСБ за днешното гласуване на оставките на тримата министри Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков. Ние ще гласуваме срещу освобождаването на тримата министри, тъй като считаме, че това са професионалисти, които са си вършили работата и не виждаме основателни причини за тяхното освобождаване“.

Ячев посочи още, че начинът, по който е съобщено решението за освобождаване, нарушава коалиционните споразумения. Както и обявиха още в началото на седмицата от НФСБ, те ще подкрепят новите предложения, направени от премиера. Те са обсъдени на Коалиционния съвет и са одобрени, уточни той.

Депутатът беше категоричен, че след Коалиционния съвет диалогът между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е възстановен: „Онова, срещу което НФСБ се обявява, е моделът на управление. Това е модел, при който се взимат самостоятелни, еднолични предложения, без да бъдат коментирани с коалиционните партньори. Ние направихме изключително сериозен анализ по време на нашето тридневно заседание на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, в който казахме, че това не е прецедент. Последните 12 месеца се случиха няколко подавания на оставки и приемане на оставки, без да бъдат уведомени коалиционните партньори. Подобен начин на взимане на решения в политиката никога не е водел до нещо добро. Така че натиск от страна на НФСБ не е имало. Ние искахме да върнем отново диалога като начин на партниране с премиера Борисов и с колегите от ГЕРБ и считаме, че това е залог за успешно изпълнение на пълен мандат. Отделно не сме удовлетворени от темповете, с които се реализират определени приоритети, които са част от политиката на управлението. Това бяха основно исканията на НФСБ. Мисля, че след като диалогът е възстановен, разговаря се по приоритетите, нещата влизат в нормалния работен режим на работа“.

Александър Сиди от ПГ на Обединените патриоти, член на ВМРО, заяви, че не очаква изненади при гласуването на оставките на тримата министри: „Нито очаквам да не бъдат освободени министрите, нито очаквам да не бъдат избрани новите предложения, защото в крайна сметка това беше решено на Коалиционния съвет“.

Сиди обясни, че проектът не е бил внесен в пленарна зала навреме и заради технически въпроси се е забавило подписването на оставката на Младен Маринов: „Не мисля, че е някакъв изненадващ ход на президента, с който се опитва да бламира правителството или нещо такова. Най-обикновена процедура“.

Според Сиди новите министри няма да повлияят в отношенията в коалицията: „Диалогът беше възстановен и от тук нататък се надявам заедно да започнем по-сериозна комуникация, защото следващата една година, това, за което мога да кажа със сигурност, е, че проблемът в България не е в самото правителство, а в дефицита на разговори между тримата наши лидери и съответно между Обединени патриоти и ГЕРБ“.

Проекторешението за кадрови промени в кабинета беше внесено в парламента вчера. С него се предлага на парламента да освободи от министрите на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и на вътрешните работи и да назначи на тяхно място Петя Аврамова, Александър Манолев и Младен Маринов. Но назначаването и освобождаването на главния секретар на МВР е в правомощията на президента, а той в момента е на визита в Рига. От президентството уточниха, че президентът Румен Радев ще подпише указа след завръщането си.

По правило правителствените промени трябва да се гласуват в пакет.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев