АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

73 Г. СЛЕД АТОМНАТА БОМБАРДИРОВКА НАГАСАКИ ПРИЗОВА ЗА СВЯТ БЕЗ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ

Нагасаки
09.08.2018 / 08:11

Кметът на града Томихиса Тауе призова държавите да не разчитат на ядрено сдържане и призова Япония да изпълни "моралните си задължения" да ръководи държавите към свят без ядрени оръжия.

Тауе прочете декларация за мир, с която също призова японското правителство да подкрепи приетия през миналата година Договор за забрана на ядрените оръжия.

Призовавам правителството на Япония, единствената страна, която пострада по време на войната от използването на ядрени оръжия, да подкрепи Договора за забрана на ядрените оръжия и да изпълни моралните си задължения да поведе света към ядрено разоръжаване, обяви кметът на Нагасаки.

В декларацията също се призовават световните лидери да не забравят първата резолюция на Общото събрание на ООН, която има за цел ликвидиране на ядрения арсенал.

Страната почете с минута мълчание паметта на жертвите на атомната бомбардировка в Нагасаки в 11,02 часа местно време, когато американски бомбардировач B-29 пусна атомна бомба "Дебелака" с плутоний над Нагасаки на 9 август 1945 г. в края на Втората световна война. До края на годината в града загиват 74 000 души.

Представители от 71 държави се очакваха на събитието в Парка на мира, където оцелели при бомбардировката и посетители се помолиха за траен мир.

Гутериш от своя страна призова всички държави да се ангажират за ядрено разоръжаване.

Генералният секретар изрази солидарността си към hibakusha или оцелелите при атомните бомбардировки, които са сред лидерите за мир и разоръжаване.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе обяви, че страната му ще действа като посредник между ядрените сили и неядрените държави.

Към март броят на hibakusha е 154 859, като средната възраст е 82,06 г.

САЩ извършиха две атаки с атомни оръжия в Япония в края на Втората световна война - първата в Хирошима (6 август 1945 г.) и три дни по-късно в Нагасаки (Нагазаки). При атаките загинаха 140 000 души в Хирошима и 74 000 в Нагасаки.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев