АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ОЧАКВА СЕ ПРЕМИЕРЪТ ДА ПРИСЪСТВА НА ЗАКРИВАНЕТО НА МНОГОНАЦИОНАЛНОТО ВОЕННО УЧЕНИЕ НА "НОВО СЕЛО"

Учение
09.08.2018 / 07:52

Очаква се премиерът Бойко Борисов да присъства на закриването на многонационалното учение "Платинум лайън" ("PLATINUM LION 2018"), което се провежда на учебния полигон "Ново село". Учебната подготовка е с участието на представители на сухопътните войски, военно-въздушните сили и други поделения на българската армия, както военни от силите на САЩ в Европа.

На полигона "Ново село" край Сливен от края на юли, военни в 8 държави, сред които и Албания, Грузия, Молдова, Сърбия и Черна гора тренираха действия за защита на район от терористи. Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов каза, че е доволен от показаното от българските военнослужещи.

Съвместната подготовка тази година е на тема "Стабилизиращи действия в зона за отговорност". Планиращият учението бригаден генерал Валери Цолов каза:

"Много важно предизвикателство беше оперативната съвместимост. Сами разбрахте - 8 нации, като 4 нации са членки на НАТО, 4 нации членки по програмата "Партньорство за мир". Цялото управление и действията на формированията беше на английски език и то на ниво командир на рота към командир на взвод".

Един от участниците Уилям Нийлс от американската армия каза:

"Тренировките спомагат съюзниците да работят по съвместната операция и това беше моето първо участие в учение в България."

През есента, освен в България, българските сухопътни войски ще имат учения в Украйна, Грузия и Румъния.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев