АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СИНОПТИЦИТЕ НА ПРОТЕСТ - ИСКАТ НИМХ ДА СЕ ИЗВАДИ ОТ БАН

Протест
08.08.2018 / 22:13

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) излизат на протест, предаде БНТ.

С писмо до министър-председателят Бойко Борисов синоптиците настояват институцията да се извади от състава на БАН и да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката (МОН) като самостоятелна научна организация.

Синоптиците заявяват, че засега спират да изпълняват всякакви разпореждания и решения на Българската академия на науките.

Има абсолютно реален шанс да спрем да работим, нашите проблеми от години са свързани с липса на достатъчно финансиране и недостиг на кадри. Това обясни за обществената телевизия ръководителят на отдел "Специализирани изследвания" към НИМХ Орлин Георгиев.

По думите на синоптика работещият в института персонал е висококвалифициран, но заради ниските заплати има масово нежелание на специалистите да постъпят на работа в НИМХ.

Ние сме симбиоза на науката и практиката, което не искаме да изгубим в с бъдеще, категоричен е Георгиев.

Той обясни и че през последните три месеца НИМХ продължава да работи, благодарение на Министерството на образованието, което отпуска определени финансови траншове за издръжка. Георгиев е категоричен и че за момента от БАН давали само празни обещания и поакзвали негативно отношение към института.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев