АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

5,8% Е ДЕЛЪТ НА КОНТРАБАНДНИТЕ ЦИГАРИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА ГОДИНАТА

Бойко Борисов
08.08.2018 / 21:10

5,8% е делът на контрабандните цигари на българския пазар за първото тримесечие на 2018 г. Това сочат данните от традиционното изследване на инициативата срещу нелегалната търговия. То бе представено в присъствието на премиера Бойко Борисов, който допълни, че това носи допълнителни пари в хазната, които отиват в различни сектори и обяви че ще се срещне със синоптиците от БАН:

"15 милиона повече за БАН. Сега не знам защо се карат с института, но ще се срещна с тях".

Добрите резултати в борбата с контрабандните цигари идват благодарение на обединените усилия на държавата и бизнеса, категоричен е премиерът Борисов. Той нареди в бъдеще да се положат специални усилия при контрабандата на рязания тютюн. Незаконната търговия с него е 75% от пазара, предупреди анализаторът Тихомир Безлов:

"Това е най-ниският сегмент на пазара, това са най бедните хора. На много места е nросто приятелска търговия, но има и организация."

Според Безлов, тютюневият сектор не е най големият проблем при събирането на активите.

"Цигарите са, да кажем, към 3,8 милиарда - целият пазар, горивата са 8-9 милиарда - два пъти повече. Там имаме огромни загуби на ДДС и акцизи."

Борисов обеща с промените в закона за горивата да се постигнат успехи и в този сектор:

"Тя съпротивата не беше случайна. Тази приказка: „Аз съм малка, частна, бедна петролна компания" - няма нито една истина в нито една от думите.

Изследването за контрабандата на цигари се прави по метода: "Обръщат се кофи за боклук и се броят в нея кутиите от цигари с бандерол и кутиите без бандерол. Това са черните пари, които директно идват. Не от постъпления в бюджета, а директно отиват някъде", както обясни през месец април премиерът Бойко Борисов. Тогава той нареди да се следят специално определени региони в страната, защото има места, при които на всеки десет кутии три са контрабандни. Сега с най-голям брой нелегални цигари са Асеновград, Благоевград, Перник и Велико Търново.

Главният прокурор Сотир Цацаров разясни:

"Има места с много нисък процент, има места с много висок процент. Хайде, ако Хасково, като най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик".

Премиерът изрази убеждението си, че борбата с контрабандата е успешна, а преди месец обеща:

"Под 6% ще падне контрабандата на цигари".

Следващата масирана акция ще е срещу производителите на канабис, предупреди Борисов:

„Много сериозно се готвим за жътвата на канабиса. Наблюдаваме ги отгоре и ги чакаме".

Премиерът обърна внимание и на добрата работа при незаконния превоз на мигранти, където има заловени 77 извършители - „16 или 17 от тях използват вече деца, за да трафикират - да ги превеждат и да ги доставят безопасно“...

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев