АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: МОРАЛНИЯТ ДЪЛГ КЪМ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ Е СВЪРЗАН С ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА СРЕДА

 Президентът Радев откри дискусия по проблемите на заетостта на хората с увреждания - от ляво надясно - Румен Радев, Гълъб Донев
10.07.2018 / 14:09

Помощите за хората с увреждания са задължителни, но с тяхното осигуряване не се изпълнява моралният дълг за изграждане на обществена среда, която да позволи пълноценното включване на тези хора на пазара на труда. Това посочи президентът Румен Радев на дискусия по проблемите на заетостта на хората с увреждания.

Според статистиката, към юни 445 хиляди души получават пенсия за трайно намалена работоспособност. Малка част от тях обаче, работят на трудови договори.

"Няма човек с увреждане, който иска да стои в къщи", каза Адриана Стоименова - заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Тя припомни, че до края на юли трябва да е готов законът за хората с увреждания, който предвижда нови мерки за насърчаване на заетостта.

"Хората с увреждания да имат възможността да работят, да не разчитат единствено и само на социалното подпомагане. Ние, хората с увреждания, не искаме това. Искаме да имаме равни права, да можем да отидем на работа".

Осигуряването на пенсии и социални помощи не решава проблема, смята и президентът Румен Радев.

"Това е най-лесният начин тези хора да бъдат изключени от обществото. Това е изпълнение на някакъв обществен дълг, не и на моралния дълг. Да изградим такава обществена среда, че тези хора да бъдат включени пълноценно с трудова заетост".

Председателят на Националния алианс за социална отговорност Георги Георгиев посочи, че в специализирани предприятия работят едва 1400 души.

"Потребностите на фона на общия брой на хората с увреждания са от 400 до 500 000 работни места".

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал призова за промени в нормативната уредба.

"Ясно да се разграничат хората с тежки увреждания и да се осигури ресурс за интегрирането им в трудовия и обществения живот".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев