АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ УЧАСТВА В СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА БЕРЛИНСКИЯ ПРОЦЕС В ЛОНДОН

Среща
10.07.2018 / 08:05

Днес министър-председателят Бойко Борисов ще участва в срещата на върха на Берлинския процес, която ще се проведе в британското външно министерство.

Това е петата годишна среща. Тя има за цел да потвърди подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

България е поканена в Лондон като страна, която постави европейската перспектива на държавите от Западните Балкани във фокуса на своето Европредседателство и на срещата на върха в София на 17 май.

След първия ден на форума беше оповестено, че Великобритания ще инвестира 10 милиона паунда за дигитално обучение в 4 500 училища в страните от Западните Балкани.

В отсъствието на британския външен министър Борис Джонсън, който бе домакин на срещата, но подаде оставка, министърът по европейски и американски въпроси Алън Дънкан съобщи добрата новина за дигиталното образование:

"Тази значителна инвестиция ще даде знание и умения на около 1 милион млади хора в Западните Балкани да помогнат за трансформирането на техните икономики".

На срещата присъстваха външните министри на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия, както и първите дипломати на Австрия, Хърватия, Франция, Италия, Словения и Полша. Министър Екатерина Захариева заяви по време на обсъжданията, че Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните Балкани и че тази инициатива не допълва, а замества европейската перспектива за шестте страни от региона.

Захариева благодари в Лондон на първите дипломати на останалите страни-членки - и особено на тези от Великобритания и Германия, че са помогнали за убеждаването на колебаещите се страни от Евросъюза, че решението за начало на преговорите със страните от Западните Балкани е от полза за всички. Външният ни министър припомни, че именно европейската перспектива е основният стимул за всички положителни развития в региона от последната година.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев