АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКЕЛ И ЗЕЕХОФЕР ОТЛОЖИХА СРЕЩАТА СИ ЗА ТАЗИ ВЕЧЕР

 Хорст Зеехофер
02.07.2018 / 10:15

Тази вечер двете посестрими партии в Германия – ХДС и ХСС – си дават последен шанс да изгладят отношенията си по спора за миграционната политика. Ангела Меркел и Хорст Зеехофер заседаваха вчера целия ден с ръководствата на партиите си, без да постигнат компромис.

Председателят на баварския ХСС и вътрешен министър във федералния кабинет Хорст Зеехофер предложи оставката си от двата поста, но в последствие я отложи с три дни. "Срещата днес е спешна, за да гарантираме стабилността на правителството. Надявам се, че ще се разберем. Отлагането на оставката ми е моята отстъпка, в противен случай днес щеше да е краят", заяви Зеехофер късно снощи. Той смята, че постигнатият в Брюксел компромис не е достатъчен за да ограничи миграционния натиск върху Европа.

От позицията си не отстъпва и канцлерът Меркел. "Ако разглеждаме всички отделни решения, които взехме в Брюксел, като съвкупност, те изпълняват исканията на ХСС. Миграцията може да раздели Европа, за това се боря за общо решение", допълни Меркел.

Спорът между двете посестрими партии се разрази на фона на предстоящите през есента местни избори в Бавария, където ХСС все още управлява с абсолютно мнозинство, но е на път да го загуби. Още на парламентарните избори в края на септември ХСС регистрира сериозен отлив на гласове в полза на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Разрив в коалицията в Берлин ще блокира не само Германия, но и целия ЕС заради изборите за нов Европейски парламент следващата пролет.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев