АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ СЕ ОТТЕГЛЯТ ОТ СЪВЕТА ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА КЪМ ООН

Ники Хейли
20.06.2018 / 07:55

ЕС и ООН реагираха със съжаление на решението на САЩ да напуснат Съвета за човешките права на световната организация.

Върховният комисар за правата на човека Зейд Ал Хусейн обяви, че в този момента Вашингтон по-скоро би трябвало да засили своя ангажимент към опазване на основните права.

"Това действие подкопава ролята на САЩ като защитник и поддръжник на демокрацията на световната сцена", заяви европейският първи дипломат Федерика Могерини.

А премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на американския президент Тръмп за "мъжественото решение", насочено срещу лицемерието в Съвета за човешките права към ООН.

От дълго време Съветът за човешките права е защитник на тези, които нарушават правата на човека, заяви американският представител в организацията Ники Хейли.

„За жалост нашият апел за реформи не беше чут. Затова, както казахме преди година, ако не видим развитие - Съединените щати официално се оттеглят от Съвета за човешките права към ООН. Но нека бъде ясно, че това не значи, че се оттегляме от ангажиментите си за защита на тези права. Предприемаме тази стъпка именно заради тях - не можем да бъдем част от подобна лицемерна и самообслужваща се организация, която се подиграва с човешките права“, заяви Ники Хейли.

По-рано говорителят на ООН Стефан Дюжарик отказа да коментира изтеглянето, което идва след силните критики на световната организацията срещу политиката на президента Доналд Тръмп за разделяне на деца от родителите им на границата с Мексико като мярка за борба с нелегалната имиграция.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев