АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НАМЕСВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВЪТРЕШНИЯ СПОР В МАКЕДОНИЯ Е ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ

Георги Киряков
15.06.2018 / 10:05

Безспорно намесването на България във вътрешнополитическия спор в Македония за името ѝ е дипломатически скандал, от който България трудно ще излезе чиста не само заради балканските ни проблеми и заради особената външна политика, която играем спрямо Македония и Гърция, но и заради председателството на Съвета на ЕС. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ политологът Георги Киряков.

„Това, което се случи, ще даде нови аргументи, силни аргументи на западноевропейските лидери - Германия, Франция, Холандия, за това, че Балканите и особено Западните Балкани още не са готови за интеграцията към европейските институции и структури“, добави той.

Според политолога в момента сме в етап на консолидация на ЕС като цяло, която е възможно да подмине Балканския полуостров и да остави България в периферия, от която трудно ще се измъкне в следващите години: „Никоя от основните страни в Западна Европа не е заинтересована от интеграция на поредните трудни за управление държави. Говорим не само за Македония и за Косово, но и за проблемите със Сърбия, за Албания като държава с особени настроения спрямо Балканите, Черна гора“.

По повод на днешното посещение на външния министър Екатерина Захариева в Македония Киряков каза: „Добре е, че започват тези совалки между външните министри на двете страни. Може би трябва да има совалки между премиерите на двете страни. Не съм сигурен дали трябва македонският президент да бъде поставен в някаква изолация заради това, което сътвори, а той наистина сътвори един сериозен балкански скандал. Процесът на интеграция на Западните Балкани трябва да продължи. Той трябва да преодолее този проблем. Македонският президент на вчерашната среща на два пъти заяви, че не е знаел какво се случва в страната му по отношение на договорките с Гърция за споразумението и второ - по отношение на отказа на Бойко Борисов да се срещне с него“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев