АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИМА ЗАСТРЕЛЯНИ ПРИ АТАКА СРЕЩУ ДЕПУТАТ НА ЕРДОГАН В ТУРЦИЯ

Атентат
15.06.2018 / 00:17

Трима души бяха убити, а 9 - ранени при стрелба след политически спор в Турция. Инцидентът се е разигра в южния град Суруч в близост до сирийската граница.

Депутатът два мандата и настоящ кандидат за народен представител от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ибрахим Халил Йълдъз и придружаващите го лица са посещавали търговци в града, намиращ се в област Шанлъурфа. Между тях и местни хора е избухнал скандал, последван от стрелба. Сред загиналите е брат на народния представител. Съобщенията за случилото се са противоречиви. Според някои от тях партийните активисти са били жертва на нападение, но част от ранените вероятно са пострадали от огъня на охраната на депутата, която е разполагала с дългоцевни оръжия.

Здравният министър на Турция съобщи, че на място веднага са били изпратени полицейски сили и самолет-линейка.

Президентският говорител Ибрахим Калън остро осъди нападението. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че подобни прояви трябва да останат в историята и призова идеите да се изразяват демократично чрез гласуване.

При атентат, организиран от „Ислямска държава“, в Суруч през лятото на 2015 г. загинаха 33 млади кюрдски активисти и политическото напрежение в града е голямо.

Това е най-тежкият инцидент по време на предизборната кампания в страната до момента. В нощта срещу сряда офисът на Народнорепубликанската партия в консервативния град Коня беше нападнат и разбит от група от около 100 младежи, въоръжени с тояги. Водачът на листата там – основателят на ПСР и бивш вицепремиер на Ердоган Абдюллатиф Шенер – обвини за атаката младежката организация на управляващите.

В края на май привърженици на крайните националисти пребиха 7 активисти на умереноислямската Партия на щастието. В нападението е участвала група от около 25-30 младежи.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев