АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ И ЗАХАРИЕВА ОТКАЗАХА СРЕЩА С МАКЕДОНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ

Борисов и Иванов
14.06.2018 / 11:57

Срещите на премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева с президента на Македония Георге Иванов, които са планирани за утре сутрин, са отказани, съобщиха от Министерския съвет.

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Р Македония.

Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", пишат от правителствения пресцентър.

Македонският президент пристига днес на посещение в страната по покана на президента Румен Радев. Двамата ще проведат среща на четири очи и по-късно ще дадат съвместна пресконференция.

Визитата му у нас идва на фона на грандиозния скандал, който се развихри при съседката ни, след като вчера стана ясно, че призидентът Георге Иванов отказва да подпише бъдещия договор за името на Македония, което преди два дни беше договорено официално между правителствата в Скопие и Атина - "Република Северна Македония".

Вчерашната му среща с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров протече скорострелно, за 120 секунди.

На нея двамата трябваше да информират президента за постигнатото споразумение, но държавният глава отказал да изслуша Заев и Димитров. Той само попитал дали носят писмения проектодоговор и напуснал срещата.

След срещата в остро обръщение към нацията Георге Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи споразумението и го нарече вредно. Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

Иванов по-рано на няколко пъти заяви, че няма да приеме промяна на конституцията заради промяна на конституционното име на страната.

В Гърция договорът трябва да бъде ратифициран от парламента, а в Македония през есента се предвижда и референдум по въпроса.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев