АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ИДВА В БЪЛГАРИЯ, СЛЕД КАТО ОТХВЪРЛИ СПОРАЗУМЕНИЕТО С ГЪРЦИЯ

Президентът Румен Радев иПрезидентът на Република Македония Георге Иванов
14.06.2018 / 08:08

Президентът на Република Македония Георге Иванов пристига днес на двудневно официално посещение в България по покана на президента Румен Радев. Той ще бъде посрещнат официално в 11:00 ч. на площад "Св. Александър Невски", където ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. От 11.25 ч. Двамата президенти ще имат среща „на четири очи", след което ще се състоят пленарните разговори на официалните делегации на двете държави. В 12:30 ч. те ще дадат пресконференция за резултатите от срещата.

Снощи Георге Иванов направи обръщение към македонските граждани, в което заяви, че няма да подпише "такъв вреден текст на споразумението" с Гърция за ново име на Република Македония. Преди това той покани премиера Зоран Заев да го пита какво се е разбрал с гръцкия си колега Алексис Ципрас, и след като получи потвърждение, че двамата са се уговорили името да бъде Република Северна Македония, прекрати срещата след две минути.

Той определи споразумението като вредно за страната и лично решение и отговорност на Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, предаде агенция МИА. Според него то се отклонява от държавните позиции да не се правят поправки в конституцията и да не се приема ново име за всеобща употреба. Президентът каза, че това е единственото споразумение в историята на човечеството, с което се нарушават конституцията и законите, недостойно е и е постигнато с непрозрачни преговори.

"Правителството не намери сили и смелост да изградим единна позиция и консенсус. Целият процес беше непрозрачен и крайният резултат свидетелства за това. Текстът е унищожителен за Република Македония", заяви Георге Иванов, защото новото име означава да се промени не само конституционното име, но и преамбюлът на конституцията и всички нейни членове, където се споменава Република Македония. Той каза, че Европейският и съюз и НАТО не бива да бъдат алиби за вредно споразумение, което не обединява обществото, а още повече го поляризира.

"Гърция успя да постигне максималните си искания, подронват се придобитите права в ООН и се погазва заветът на нашите предци. Погазва се 73-годишното право на самоопределение и 27-годишната независимост. Погазено е всичко, което е свято за Република Македония", подчерта Иванов.

Очаква се договореното вчера споразумение за името Република Северна Македониято да бъде подписано от външните министри на двете страни този уикенд. След това трябва да бъде гласувано в македонския парламент и ако той го одобри, ще е необходим подписът на президента. Щом Иванов отказва да го подпише, документът ще бъде върнат в парламента и ако мине на второ гласуване, президентът ще трябва да го подпише.

Български политици също изразиха резерви към избраното ново име, защото географски то може да включва и части от Югозападна България, известни като Пиринска Македония, които също се намират северно от гръцката провинция Македония. Македонисти претендират за обединение на всички части, които исторически са определяни с такова име – Пиринска, Вардарска и Егейска Македония. Точно по тази причина Гърция се обяви против името Република Македония, но България го призна първа в началото на 90-те години.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев