АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СКАНДАЛ МЕЖДУ МАКЕДОНСКИЯ ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТА ЗАРАДИ ИМЕТО

Македонският президент Георге Иванов
13.06.2018 / 20:15

Македонският президент Георге Иванов е напуснал срещата с премиера и външния министър и не е пожелал да бъде запознат със съдържанието на договора, подписан с Гърция за името Северна Македония. По-късно днес се очаква президентът да направи обръщение към гражданите. Говорителят на македонското правителство обяви, че разпространената в Гърция информация за споразумението е интерпретация на договора и не съответства на написаното в него.

Около две минути - толкова продължила срещата на президента Георге Иванов с премиера Зоран Заев и министъра на външните работи - Никола Димитров. Иванов е напуснал срещата след като е разбрал, че има писмен договор за името Северна Македония. Заев и Димитров са направили „конструктивен опит за представяне и дискусия по съдържанието на договора, но президентът го е прекратил и е напуснал срещата“, според правителствената пресслужба - „отказвайки да разговаря за ползите от този исторически договор за македонското бъдеще“.

Малко по-късно говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски заяви, че разпространената в Гърция информация за споразумението е интерпретация.

Република Северна Македония. Това ще бъде новото име на бившата югославска република, за което са се споразумели македонското и гръцкото правителство....

Бошняковски поясни, че в споразумението се прави ясно разграничение как всяка от страните възприема и тълкува термина Македония и коя част от тълкуванието е приемлива за другата страна. Основните атрибути на страната - химн, флаг и герб не са включени в договора и остават същите. А всички залегнали в него клаузи ще се изпълняват поетапно в следващите 5 години.

Премиерът Заев обяви, че договорът ще бъде разгледан утре на заседание на правителството и ще бъде представен пред всички значими политически формации.

 

В Македония като цяло приветстват историческото споразумение, казва Андрея Стойковски. Той не са наема да каже дали референдумът в Македония ще има задължителен или консултативен характер, но е убеден, че избирателната активност ще е висока. Причината - македонците искат спорът за името да бъде решен.

Стойковски е убеден, че подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е ускорил всички процеси на Западните балкани, включително и подписването на историческия договор за името „Северна Македония“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев