АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РОДИТЕЛИТЕ НА ЗАГИНАЛИ В МИСИИ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ НАСЛЕДСТВЕНА ПЕНСИЯ

Народно събрание
13.06.2018 / 10:36

Парламентът започна работа с едноминутно мълчание в знак на почит паметта на загиналите двама офицери при катастрофата с военния хеликоптер край Пловдив.

Родителите на загинали в мисии военнослужещи ще получават наследствена пенсия, решиха окончателно народните представители след като гласуваха промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП.

С промените в Кодекса за социално осигуряване се даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба.

Промяната в Осигурителния кодекс се отнася до родителите на 23-ма военни. 13 от тях не се завърнаха от Ирак, а 10 от Камбоджа.

"Държавата да демонстрира едно по-справедливо отношение към загубата на тези хора", подчерта Петър Витанов от БСП.

Наследствена пенсия за военна инвалидност ще имат право и родителите на курсантите и школниците от всички военни училища, които не са отслужили наборна военна служба и са починали по време или във връзка с обучението след навършване на пълнолетие.

С окончателните промени, приети единодушно, е предвидено още е по време на операция или мисия на военнослужещите да се изплаща допълнително възнаграждение за служба в зона на непосредствен риск.

Депутатите ще гласуват и отчета на омбудсмана за 2017 година.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев