АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ОКОЛО 7000 ДУШИ С ПСОРИАЗИС ЗАПЛАШВАТ С ПРОТЕСТ, ИСКАТ И ИЗВИНЕНИЕ ОТ НАДЗОРА НА КАСАТА

Псориазис
07.06.2018 / 14:50

Пациенти с кожното заболяване псориазис изпратиха отворено писмо до здравните власти и омбудсмана и заплашиха с протест заради затруднен достъп до лечение. Причината е, че за да получат биологична терапия, от която се нуждаят около 7000 души у нас, болните трябва да вземат разрешение от една единствена комисия в София, обясни пред Дарик Ива Димова, председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.

Досега комисиите са били няколко, но с ново решение на здравното министерство функциите са им били иззети от столичната комисия.

"Поведението на Надзорния съвет на касата спрямо пациентите с псориазис е абсолютно обидно. Твърдения като "всички искат да получат това лечение" или "смятат, че е панацея и се записват всички" - ние не се записваме. Ние искаме лечението, което ни се полага, когато сме в тежката форма, защото години наред ние сме си заплащали сами лечението. Това е много важно да се знае", обясни Ива Димова.

"Надзорният съвет на Касата казва, че изведнъж много пациенти са минали на биологична терапия. Да, защото до момента не е имало никкаов лечение за тяхм освен локални кортикостероиди. Нормално е като се появи ново лечение, всички пациенти, които са в тежката форма, да желаят да получат това лечение. Освен това дискриминацията е на принцип малък град - голям град. Не може пациенти от цялата страна да пътуват единствено и само до една клиника в София и да се очаква, че тя ще обхване всички пациенти, които досега са поемани от други клиники. Физически е невъзможно", посочва още Димова.

Освен това, по думите й, хора, които нямат възможност, ще си останат по малките населени места и ще предпочетат въобще да не си правят тази "екскурзия до София". За да е безплатно, трябва да се отиде до столицата, казва Ива Димова: "Да дойдеш, да те снимат.... Ние, пациентите, сме били искали! Такова нещо въобще няма. Никой не е комуникирал с Асоциацията на хората с псориазис. Очакваме от тях отговор на внесеното писмо. Ако няма такъв, ще последва писмо до европейските институции и протест. Освен отговор, искаме и извинение!".

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/okolo-7000-dushi-s-psoriazis-zaplashvat-s-protest-iskat-i-izvinenie-ot-nadzora-na-kasata-2102009

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев